Анализи

Министър Илин Димитров пусна тихомълком търгове за 5 плажа

   
Министър Илин Димитров пусна тихомълком търгове за 5 плажа
ММЦ Приморско е най-апетитният плаж
  Снимка: Община Приморско

Служебният министър на туризма Илин Димитров пусна търгове за отдаване под наем на 7 апетитни плажа по Българското Черноморие. Това установи TravelNews от публикуваните обяви, но информацията не е оповестена от министерството до медиите. По този начин продължава лошата практика, наложена от времето на бившия министър на туризма от ГЕРБ Николина Ангелкова, за тайното обявяване на процедурите, без публичност и много шум. Търговете ще се проведат с тайно наддаване за отдаване под наем на морски плаж „Минерален басейн - север", находящ се в община Варна, морски плаж „Иканталъка 1" в община Каварна, морски плаж "Буните 2-Запад" и морски плаж "Буните 2-Изток" във Варна, морски плаж "Младост ММЦ" в Приморско, морски плаж "Бяла - Централен 3" в Бяла и морски плаж "Бяла - Чайка" в Бяла. Сроковете за наем са за 5 години.

Начална цена за плаж „Минерален басейн - север" е 32 098 лв. без ДДС. Срокът за кандидатстване е 10 март 2023 г. За „Иканталъка 1" търгът ще започне от 12 379 лв. без ДДС, като може да се подават заявления до 10 март. "Буните 2-Запад" и морски плаж "Буните 2-Изток" са обединени в една процедура с начална цена от 29 149 лв. без ДДС със срок за кандидатстване до 13 март. Същата дата е определена и за плаж „Младост ММЦ“ с наддаване, започващо от 117 153 лв. без ДДС.

За морски плаж "Бяла - Централен 3" може да се кандидатства до 14 март при начална цена от 23 716 лв. без ДДС. Крайният срок на заявления за "Бяла - Чайка" също е 14 март. Началната цена на обекта е 4 527 лв. без ДДС.

Самите търгове ще се проведат в периода 17-21 март 2023 г., се посочва в обявленията. Наскоро Илин Димитров обяви, че си е поставил за цел да започне отдаването на плажовете под наем, а не на концесия. Той обясни, че разликата между двата варианта е продължителността на договора. За наем той е 5 години, като след това се открива нова процедура. При концесията договорът е за 20 години. По думите му така ще може да се прави по-качествен контрол върху извършваната дейност.

Димитров уточни, че за 29 плажа изтичат договорите за концесия или наем и предстои до 1-2 седмици да започнат новите процедури. Той каза още, че приоритет за министерството при сключването на договор ще са чистотата и поддръжката на зоните, обособени за свободно плажуващи. Министърът подчерта при представянето на приоритетите си за този мандат, че ще се провеждат прозрачни процедури по отдаване под наем на плажовете. Предвижда се да има видеонаблюдение и присъствие на представители на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), МВР, ДАНС.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати