Новини Хотели

Преустроиха пенсиониран Боинг 737 в луксозна вила

   
Преустроиха пенсиониран Боинг 737 в луксозна вила

Възможностите за пенсионираните самолети са безкрайни - от завръщането им в небето с нова ливрея, за да летят за друга авиокомпания, до рециклирането им за части или преместването им в хангар, в очакване на по-добри времена.

Но за някои от тях има и друг живот. Една част се превръщат в ресторанти, музеи, кафенета и дори места за партита. Но този частен самолет, който "живее нов живот" като луксозна вила, разположена на върха на скала близо до плажа Нянг-Нянг на индонезийския остров Бали, може би е една от най-красивите трансформации на самолети до момента.

Бивша част от флота на вече несъществуващата авиокомпания Mandala Airlines, пенсионираният Боинг 737 е закупен от предприемача Феликс Демин през 2021 г. и транспортиран до отдалеченото място.

Разполагаща с две спални и плувен басейн, вилата Private Jet Villa by Hanging Gardens, която се намира на 150 метра над морското равнище, е на разположение за наемане от април, като цените за нощувка започват от около 7000 долара, пише CNN.

Демин, който е собственик и на хотелската верига Bubble Hotel Bali, разказва, че първоначално обмислял да закупи частен самолет за лична употреба, но бързо видял потенциала да го превърне в нещо наистина специално.

"Още преди да го купя, си помислих, че е възможно да създам някакъв уникален обект, и реших да се съсредоточа върху създаването на вила", казва той, преди да обясни, че по време на търсенето е открил около 20 подобни самолета, разположени само из Индонезия. В крайна сметка Деним се спира на Боинг 737 и го купува.

Транспортирането на самолета от местоположението му в Бали до върха на скала на няколко мили оттам обаче не е лесна задача.

"Трябваше да го разглобим, след като се консултирахме с екипа на Боинг", обяснява той. "Разхлабихме 50 000 болта." Според Демин, който живее в Бали от около осем години, целият процес е отнел около два месеца планиране, а самото транспортиране, в което са участвали два крана, огромна платформа, различни специалисти и полицейски ескорт, е продължило общо пет дни. "Това бяха най-безсънните пет дни в живота ми", казва той и добавя, че голяма част от операцията е била извършена през нощта.

След като самолетът е сглобен отново на мястото на най-южния бряг на Бали, той успява да разглоби голяма част от вътрешността, за да завърши продължителната ремонтна работа. Демин казва, че е положил много усилия, за да гарантира, че интериорът отговаря на първоначалната му визия. "Искам хората да изпитат ефекта "уау" от всяка секунда, прекарана на това необичайно място", добавя той.

Боингът разполага с всекидневна с бар, разтегателен диван и стъклен портал, както и две спални с гардероби. Кокпитът е превърнат в голяма баня, като са добавени допълнителни илюминатори, за да може посетителите да виждат "зад борда". Имотът разполага и с шезлонги, открит кът за отдих и огнище. "Всичко е направено с единствената цел да се получи точно тази картина, която първоначално планирах", добавя Демин.

Откакто е представен за първи път, уникалният проект предизвиква голям интерес в социалните медии, което води до някои доста необичайни инциденти на мястото.

"Един ден дойдох и видях счупена ограда и 150 души, които седяха на нашия самолет", казва Демин, преди да опише как веднъж парапланерист скочил от крилото на самолета.

Бизнесменът подчертава, че самолетът е преминал през множество проверки за безопасност, но несигурното му положение, както и различните снимки, споделени от инфлуенсъри, които се разхождат по крилото на самолета, или търсят още по-опасни места върху него, за да пуснат кадър, със сигурност будят недоумение и възмущение.

От съображения за сигурност на скалата е била монтирана бариера. Но Демин казва, че е имал проблеми да наеме някой, който да монтира стъклена бариера на крило, разположено над скала.

"Основният проблем е стъклената преграда по контура на самото крило и по контура на скалата", казва той и признава, че "всички се страхуват да го направят. Съществуват определени трудности. Но ние все пак ще го направим, веднага щом намерим някой, който е достатъчно смел, за да го приложи".

След години на усърдна работа по проекта Демин с огромно нетърпение очаква най-накрая да посрещне гостите си в частната вила, която по план трябва да отвори врати през април.

Проектът на Демин се случва една година след като изведен от експлоатация самолет на British Airways се прероди в уникално пространство за събития, базирано на частното летище Котсуолд в Обединеното кралство. Междувременно през 2009 г. близо до летище Арланда в Стокхолм, Швеция, беше открит хотел Jumbo Stay в Боинг 747, припомня CNN.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати