Анализи

Ковачки ограничи с бариери пътя до Мальовица

   
Ковачки ограничи с бариери пътя до Мальовица

Незаконна бариера, ограничаваща достъпа до Централна планинска школа "Мальовица", както и Национален парк "Рила", е поставена от фирма, близка до енергийния бизнесмен Христо Ковачки. Това съобщи бившият депутат от "Продължаваме промяната" и бивш директор на Изпълнителна агенция по горите Александър Дунчев, обяви "Дневник".

Мястото е в близост до два хотела, заведение, ски писта, като е изходен пункт за няколко туристически маршрута, най-популярният сред които е този до хижа "Мальовица".

В публикация във "Фейсбук" Дунчев посочва, че достъпът по държавен горски път е ограничен. Той е изискал по Закона за достъп до обществена информация пълна информация от Министерството на земеделието и храните, като е изпратил и сигнал до Регионална дирекция по горите - София. Оттам е направена проверка, като в публикувания от Дунчев отговор е посочено, че е направена проверка в два имота държавна горска територия, като този, в който е поставена бариерата, е отдаден под наем на 5 януари 2022 г. от горското стопанство в Самоков на фирмата "Агро Ленд Мениджмънт" ЕООД.

В протокола от проверката е дадено предписание на ползвателя на обекта да предприеме действия по отстраняване на ограниченията, възпрепятстващи свободното придвижване.

По информация на седмичника "Капитал" от ноември 2020 г. Централната планинска школа е отдадена под наем за 10 години на фирмата "Агро Ленд мениджмънт", чийто предмет на дейност включва дейности със земеделски земи, селскостопанска продукция, месо, посадъчен материал, селскостопанска техника. Фирмата е регистрирана с адрес в София, като нейн управител фигурира Димитър Стефанов, а капиталът ѝ е 2 лева. Изданието добавя, че дружеството е свързано с Христо Ковачки, който година по-рано чрез друго свързано с него дружество - "Ви Ай хънтинг", наема отново от Българския туристически съюз и пак за 10 години намиращият се в непосредствена близост хотел "Мальовица", както и влековете в ски зоната.

През лятото на 2020 г. през "Ви Ай хънтинг" Ковачки е взел от държавата за 15 години Дивечовъдния участък "Рила", който обхваща целия горски пояс на юг от селата Бели Искър, Маджаре, Мала църква и Говедарци до границите на парк Рила.

По времето на тройната коалиция негови фирми направиха серия от заменки с държавата, като срещу гори в Северна България получиха терени в Мальовишкия дял на Рила. Така Ковачки стана собственик на пистите на Мальовица, както и на терени, чиито граници показват, че са "подготвени" за бъдещи ски писти и просеки за лифтове, а в основата им - за жилищно застрояване.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати