Новини Събития

Осмото чудо на света изчезва

   
Осмото чудо на света изчезва

Осмото чудо на света, както често наричат оризовите тераси в Банауе, са под заплаха. Голяма част от фермерите предпочитат да работят в сферата на туризма, отколкото да обработват и поддържат оризищата, съобщава Euronews.

Мрежата от полета, разположена на 1500 метра по склоновете на Кордилерите в Ифугао, Филипините, е толкова древна, колкото и някои египетски пирамиди. Но сега климатичните промени и значително по-високото заплащане в туристическата индустрия излагат на риск тези древни зелени тераси.

Само на 250 км северно от Манила, тази плетеница от оризови полета е известна сред местните като "стълбите към небето". Цялата долина е покрита със зелени тераси, издълбани ръчно в планината от предците на народа игороти преди поне две хилядолетия.

За разлика от други оризови полета по света, тези тераси са добре оводнени през цялата година благодарение на напоителната система, проектирана при построяването им. Водата тече от горите на върха на планините и се насочва към всяко стъпало, докато се спуска надолу. Това изключително постижение на древното инженерство сега е застрашено от срутване.

В резултат на климатичните промени регионът е засегнат от все по-интензивни и чести тайфуни. Структурите, които поддържат оризовите полета, се разрушават от природните бедствия.

Някои тераси, които вече са изоставени от фермерите, са ерозирали и обрасли в бурени. Възстановяването на структурите е скъпо начинание, а работата в сферата на туризма е много по-добре платена.

Не малка част от фермерите вече са се преквалифицирали и работят като екскурзоводи или строителни работници, защото нямат достатъчно средства да поддържат оризовите тераси.

Младите хора също вече се насочват към туризма, вместо да работят на полето. Няколко проучвания са установили, че до една трета от оризовите полета в Банауе са изоставени. Това занемаряване поражда опасения за оцеляването на обекта на световното наследство на ЮНЕСКО.

Вече тече инициатива за спасяването им, но ако тя не получи отзвук, до няколко години осмото чудо на света ще изчезне, прогнозират експерти.

 


Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати