Анализи

Туристите могат да плащат с крипто и в България

   
Туристите могат да плащат с крипто и в България
Веселин Георгиев
  Личен архив

Най-голямата крипто борса в света Binance обяви миналата година, че стартира първите по рода си крипто-спонсорирани ваканции („криптотуризъм“), за да докаже колко ефективно, сигурно и просто е да се пътува в Web 3.0. По този повод разговаряхме с Веселин Георгиев от българския офис на световната криптоборса Binance. Той е експерт с над 12 години в сферата на маркетинга и дигиталните технологии. През годините е работил като Chief Marketing Officer и Маркетинг директор в някои от най-големите дигитални компании, представени у нас.

Ръководител е на международни екипи, опериращи в различни сектори - от електронна търговия до финтех. През 2022 година поема позицията на официален представител за България на най-голямата Web3 компания и борса за крипто активи - Binance, където отговаря за цялостното развитие на пазара, бизнес партньорства и връзка с институции.

Г-н Георгиев, как върви инициативата “крипто туризъм”, обявена от Binance преди време?

- Криптоуризмът прави глобалните пътувания по-лесни и по-сигурни за всички пътешественици. Освен всичко това е икономически избор, тъй като няма такси, трансакциите са напълно прозрачни и няма натоварващи курсове за обмяна на валута. Лесната употреба на крипто по време на пътуване е доказателство за мейнстрийм приемането в глобален план, което все по-ясно виждаме. Туристическата индустрия беше ударена силно в следствие на пандемията, а към това трябва да добавим и волатилните финансови пазари, както и геополитическите конфликти. Пътуванията останаха някъде между ограниченията, отмяната на полети и конфликтите, като не се извършваха лесно. Нашата цел за крипто туризъм беше да покаже, че това не е просто реалност, а наистина по-удобен начин да откриеш света.

Кои са дестинациите, в които хората могат да платят с крипто?

- В повечето страни има вендори, които приемат крипто или опция за плащане с крипто - от инструменти като Binance Pay или Binance Card или използване на глобални туристически портали като Travala, които позволяват на пътуващите да закупят полети, хотели или изживявания директно с крипто.

Къде в България може да се плаща с крипто?

- Потребителите могат да ползват Travala, когато планират пътуванията си. Но това е само първият избор. Всъщност пътешествениците могат да платят с крипто в България или по света практически навсякъде като просто ползват Binance картата си. Това е стандартна дебитна карта, която се приема от всички търговци, които приемат и останалите VISA карти, това са повече от 60 милиона обекта по света. Потребителят може лесно да харчи криптовалутите си през картата, а търговецът да получи фиатната равностойност без дори да разбере, че плащането включва криптовалути.

Kогато стартирахме Binance Card през 2020 г., тя беше налична само в Европа и картодържателите можеха да харчат 5 различни криптовалути. През 2022 г. регистрирахме 1.8 милиона потребители на картата само в Европа, а картата дебютира и извън Стария континент. Стартирахме в Аржентина през август и в Бахрейн през октомври. Сега потребителите могат да използват цели 14 криптовалути за своите плащания.

Какъв е обемът на крипто туризма в долари?

- За съжаление не можем да споделим точната цифра, но ви уверявам, че виждаме ясна тенденция на увеличение на плащанията с крипто, които са с туристически цели.

Интевюто взе Димо Христов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати