Анализи Новини

Даниела Стоева: Презастроихме Черноморието и се превърнахме в евтина дестинация

   
Даниела Стоева: Презастроихме Черноморието и се превърнахме в евтина дестинация

Проблемите на бранша са свързани с решения, които са в компетенциите на множество различни министерства и Министерството на туризма се опитва да посредничи и да ги разрешава, но не винаги успява и изпълнява ролята на буфер. Българският туризъм е изключително неустойчив на сътресения. Това каза Даниела Стоева, зам.-председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) пред Bloomberg TV Bulgaria.

Според нея, туризмът, не само в България, но и по света, никога не се е славил с много високи заплати. Но тук сме влезли в един кръг и проблемът се корени далеч в миналото. Позиционирахме се като евтина дестинация, а станахме такава, заради презастрояването на Черноморския регион, каза още Стоева. По думите ѝ, когато предлагането в пъти превишава търсенето, ценовата война е нещо естествено. А оттук и най-лесният начин да намалиш разходите си – намаляване на заплащането или съкращаване на персонала.
"Ние се въртим в тази спирала вече много години, но тъй като глобално туризмът вървеше нагоре, много дълго време и България също береше плодовете на това общо позитивно развитие. Но когато настъпи пандемията, установихме, че нашият бранш е изключително неустойчив на сътресения“, каза експертът.
Едно от най-болезнените неща, които се случиха в нашата сфера след пандемията, бе избухването на войната в Украйна. Тя оказа изключително негативен ефект специално върху немския пазар, подчерта Стоева, защото той е традиционен за България и "не говорим само за морски туризъм, а и за културен, природен".
"Пазарът в Германия е много чувствителен. Винаги е бил такъв. Той е един от пазарите, които са най-реактивни на всякакъв вид катаклизми или някаква несигурност. Немският турист е готов да се въздържи от пътуване в съответната дестинация при първите такива сигнали. Това го видяхме още 90-те години, когато войната бе близо до нас, на Балканите. Усети се веднага и по време на пандемията. Това беше пазарът, който най-бързо дръпна назад“.
Това се случи и при войната в Украйна, допълни Даниела Стоева. „При другите пазари също има известно отдръпване, но там много по-бързо се преодоля този страх и потокът започна да се възстановява. Например британският пазар миналата година се представи доста добре по отношение на пътуванията“, каза Стоева.
По думите ѝ германският пазар, според статистическите ни данни, е все още с минус 50% назад спрямо 2019 година“.
Очакванията на бранша за предстоящото изложение в началото на март в Берлин са големи, защото "това е най-голямото изложение в света и там наистина се среща търсенето и предлагането на туристическите продукти на целия свят", добави експертът. „Традиционно на този тип изложения участва Министерство на туризма с национален щанд. На този национален щанд всеки бизнес, който работи пазар входящ туризъм и има интерес, може да участва. Обикновено участват 30-40 фирми, като всяка фирма плаща определена такса“.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати