Анализи Новини

Тайланд ще обложи чужденците с туристическа такса

   
Тайланд ще обложи чужденците с туристическа такса

Една от най-посещаваните от туристи държави в света - Тайланд, ще въведе задължителна туристическа такса за чужденци, реши правителството. Всеки чужденец, влизащ в страната, ще трябва да плати такса от 150 до 300 бата. Най-евтино ще е влизането през сухопътните граници, където цената ще е 150 бата (около 16 лв.), а най-скъпо за пристигащите със самолет - 300 бата (малко над 32 лв).

Новите разпоредби влизат в сила от юни, съобщава агенция "Блумбърг". От таксата ще бъдат освободени децата под 2 години, транзитните пътници и притежателите на дипломатически паспорти. Властите смятат да използват събраните пари от чужденците за развитие на вътрешния туризъм и за застраховки при инцидентни здравни разходи на чуждите туристи. Правителството разчита да събере 3.9 млрд. бата от около 30 млн. туристи до края на годината.

Това не е първият път, когато тайландските власти обявяват планове за въвеждане на данък върху чуждестранните туристи. През януари 2022 г. те обявиха намерението си да въведат таксата от април същата година, но решението беше отложено заради недоволството на местния бизнес, който се опасява, че таксата ще забави възстановяването на туристическия поток след пандемията. Тази година сезонът започна много силно, като се очаква броят на туристите да е около три пъти по-голям, отколкото през миналата година.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати