Новини Събития

Представители на 15 държави на изложението Ваканция и СПА Експо

   
Представители на 15 държави на изложението Ваканция и СПА Експо

Над 250 представители на туристическата индустрия от 15 държави ще участват в откриващото се днес международно туристическо изложение "Ваканция и спа експо" в Интер експо център, съобщиха организаторите му "Прим експо". Форумът, който ще продължи до 17 февруари, е под егидата на Министерството на туризма.

Броят на изложителите отбелязва ръст повече от два пъти в сравнение с 2022 г. Тридесет на сто от участниците са български и чуждестранни туроператори и агенции, 40 на сто - дестинации, вкл. национални туристически организации, туристически региони и общини, 10 на сто са компаниите, предлагащи нови технологии, хотелите и комплексите – 12 на сто, около 6 на сто заема съпътстващата индустрия.

Големи български туроператори ще представят новите си програми за следващата година, а общините и туристическите райони - местните атракции, културните обекти, фестивалите, кулинарните и винените дестинации.

За първи път през 2023 г. в изложението ще участва Националният туристически борд на Алжир, компании от Литва, Мавриций, Малдиви и Перу, съобщиха организаторите му.

Акцентите в програмата на "Ваканция и спа експо" ще бъдат устойчивостта, новаторските технологии и алтернативни практики, които подобряват изживяването на клиентите, ролята на атракциите, културните събития и фестивали за развитието на дестинациите, каузата на добрата журналистика в туризма и др.

В рамките на изложението са предвидени няколко кръгли маси. "1001 причини да работиш в туризма" е тема на днешната дискусия, организирана от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА). Също днес ще се състои годишната среща на Националния борд по туризъм (НБТ). Срещата се очаква да бъде открита от служебния министър на туризма Илин Димитров, председателя на Комисия за защита на потребителите Стоил Алипиев и от изпълнителния директор на НБТ Полина Карастоянова. Сред дискусионните на форума теми са: възможностите за туристическия бизнес по Плана за възстановяване и устойчивост, бранд концепцията на България: разпознаваемост и конкурентоспособност, маркетинговата и рекламната програма за летния сезон. Ще бъдат обсъдени също и добрите практики и защита правата и сигурността на потребителите в туризма.

Туристическият брандинг на дестинациите и ролята на атракционите и фестивалите като ресурс за развитието на туризма ще са във фокуса на дискусиите през втория ден на изложението. Обединение "Бъдеще за туризма" организира форум на тема "Кризата за кадри при туроператорите", а Министерството на туризма – дискусия за устойчивия туризъм.

Три дни изложителите – национални и регионални туристически организации, туроператори, агенции, туристически дестинации, хотели и туристически центрове, атракции, места за спа и здравен туризъм, винарски региони, събития и фестивали, доставчици на технологии и хотелиерско оборудване, представители на медии – ще се срещнат с професионални посетители, както и с любители на пътешествията, които търсят своето следващо преживяване.

В световен план туристическата индустрия се разраства въпреки глобалните кризи и очакванията са скоро да достига нивата от 2019 г., а през 2023 пътуванията ще се удвоят, според прогнозите на Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC), изтъкват организаторите на изложението. Въздействието на тази тенденция не подминава и България, където пътуванията също бележат ръст, което обуславя и по-големия интерес на местни и международни компании към изложението, а участниците и посетителите ще получат директен достъп до нови пазари и ексклузивни оферти за пътуване в различни дестинации от цял свят.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати