Новини Хотели

Aibnb постига първа годишна печалба заради повечето пътувания

   
Aibnb постига първа годишна печалба заради повечето пътувания

Airbnb Inc. отчете първата си годишна печалба, подкрепена от ръста на трансграничните пътувания през четвъртото тримесечие в сравнение с предишни години.

Компанията за краткосрочно отдаване под наем регистрира печалба от 1,9 млрд. долара през 2022 г., след като през 2021 г. загуби 352 млн. долара. Печалбата за четвъртото тримесечие в размер на 319 млн. долара значително надхвърли консенсусната оценка на анализаторите за 171 млн. долара, пише The Wall Street Journal. 

Airbnb заяви, че се е възползвала от силното търсене за пътуванията въпреки високата инфлация и страховете от рецесия. Американците са се възползвали от силния долар, за да летят в чужбина, а европейските вътрешноконтинентални пътувания са се увеличили. Според компанията домакините на Airbnb са се сблъскали с нарастващо търсене на престой в градските центрове. Това бе слабо място за компанията в началото на пандемията и е още един знак, че моделите на пътуване продължават да се нормализират. Базираната в Сан Франциско компания предупреди, че очаква „засилващ се натиск за намаляване" на средните цени на нощувките през 2023 г., което се дължи на увеличаването на резервациите на по-евтини места и на новите инструменти за отстъпки. Все пак тя прогнозира приходи за първото тримесечие на 2023 г. в диапазона от 1,75 до 1,82 млрд. долара, което надхвърля прогнозите на анализаторите за около 1,7 млрд. долара. 

Компанията регистрира приходи за четвъртото тримесечие в размер на 1,9 млрд. долара, което е малко над прогнозите на анализаторите и собствените ѝ предишни насоки, и с 24% повече от отчетените през четвъртото тримесечие на 2021 г. Приходите за цялата година са се увеличили с 40% до 8,4 млрд. долара.

Airbnb отчете 88,2 милиона нощувки и преживявания, резервирани през трите месеца, приключващи на 31 декември, което е с 20% повече от предходната година, но не отговаря на средната оценка на анализаторите от 90,1 милиона. Компанията заяви, че през тримесечието е имало най-голям брой активни резервации досега, „което показва вълнението на гостите да пътуват през Airbnb въпреки развиващата се макроикономическа несигурност".

Цената на акциите на Airbnb се повиши с 41% от началото на годината до вторник следобед, възстановявайки част от загубените през миналата година позиции. През 2022 г. акциите на компанията се обезцениха наполовина. Така книжата на Airbnb се представят през тази година по-добре от тези на конкурентите си Expedia и Booking Holdings Inc., които поскъпнаха от началото на годината досега съответно с 31% и 23%. Във вторник Airbnb затвори сесията с ръст от 3,8% до 120,87 долара за брой.

„През миналата година акциите на технологичните компании претърпяха поражение и Airbnb беше обхваната от по-широката разпродажба", казва Джейк Фулър, анализатор в BTIG. Оттогава по-широките опасения на инвеститорите относно технологичните акции и търсенето на пътувания отшумяват, каза още Фулър.

Пандемията промени бизнеса на Airbnb. Гостите започнаха да резервират по-продължителни престои, възползвайки се от възможността за работа от разстояние. Пътуванията на къси разстояния също се увеличиха, докато престоят в градските центрове първоначално замря. Airbnb съобщи, че престоят за 28 или повече нощувки е съставлявал 21% от резервираните нощувки през четвъртото тримесечие, без промяна спрямо предходната година. 

Airbnb се превърна и в малко известен бенефициент на повишаващите се лихвени проценти, като инвестира паричните средства на клиентите си във фондове на паричния пазар и други краткосрочни ценни книжа, чиято възвръщаемост нарасна през последната година.

През миналата година акциите на технологичните компании претърпяха поражение и Airbnb беше обхваната от по-широката разпродажба. Оттогава по-широките опасения на инвеститорите относно технологичните акции и търсенето на пътувания отшумяват.

Джейк Фулър

анализатор в BTIG

Компанията съобщи, че през четвъртото тримесечие е спечелила 103 млн. долара от лихви върху собствените си парични средства и средствата на клиентите, в сравнение с едва 4 млн. долара година по-рано. Това се равнява на почти една трета от общата печалба на компанията за тримесечието.

Дружеството съобщи, че е добавило 900 000 обяви през 2022 г., с изключение на Китай, с което общият им брой в световен мащаб е достигнал 6,6 млн. В стремежа си да увеличи приходите Airbnb все повече се фокусира върху добавянето на повече домакини към своите платформи.

А през миналата есен компанията представи набор от промени, които да улеснят хората да станат домакини, например като ги свързва с по-опитни домакини, които могат да дават съвети, и като увеличава защитата при щети. 

„Смятам, че това е програма, която ще се разрасне доста", заяви главният изпълнителен директор Брайън Чески по време на разговора с анализатори и добави, че за компанията е стратегически ход да развива отношения с някои от най-големите наемодатели в САЩ.

Компанията също така стартира нова услуга за обявяване на апартаменти под наем, подходящи за Airbnb, с цел да привлече повече наемодатели да разрешат краткосрочно отдаване под наем.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати