Анализи Новини Събития

Бордът по туризма настоява за включването на сектора в Плана за възстановяване

   
Бордът по туризма настоява за включването на сектора в Плана за възстановяване

Националният борд по туризъм настоява при промяната на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) на България, който се финансира от ЕС, да бъде включен секторът, тъй като в досегашния е пренебрегнат. Това обяви Мартин Захариев, зам.-председатал на НБТ по време на дискусия в рамките на изложението "Ваканция и СПА Експо". Искането е оформено в писмо до ресорния вицепремиер Атанас Пеканов и до министъра на иновациите и растежа Александър Пулев, но към момента няма отговори.

Според Захариев в ПВУ липсват инвестиции в туризма, каквито са заложили в плановете на други държави, като Гърция, Германия, Франция, Испания, Румъния и др. Докато в българския има само за изграждане на възобновяеми енергийни източници от хотелите и малко за дигитални услуги. Но те са в общия куп с другите сектори от икономиката. Мартин Захариев предлага при промяната да се заложат инвестиции в инфраструктурата, която е важна за туризма, нови летища и терминали и строителство на магистрала "Черно море".

Той даде за пример Румъния, която е заложила изграждането на 3000 км велоалея, която ще е най-голямата в Европа и света. За целта са заложили 400 млн. евро. Гърция е заложила инвестиции в изграждане на ски курорти. Отделно за 18 млн. евро ще картографира местата за гмуркане в страната. Хърватия също ще има огромни инвестиции в туризма. Докато България няма да има нищо в туризма до 2026 г., подчерта Мартин Захариев. "От 2027 г. няма да сме конкурентни с Гърция, Хърватия и Румъния", коментира още той.

Бившият вицепремиер и министър на туризма Марияна Николова също препоръча Министерството на туризма да се пребори за промяна в ПВУ и да включи сектора в бъдещите инвестиции и подпомагане от ЕС.

Мирослав Иванов 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати