Новини Транспорт

Летище Мюнхен спира обслужването на пътници в петък заради стачки

   
Летище Мюнхен спира обслужването на пътници в петък заради стачки

Летище Мюнхен съобщи, че спира всички редовни пътнически операции в петък, 17 февруари, след като германският синдикат "Ферди" (Verdi) заяви, че се придържа към планираните за петък еднодневни стачни действия, които ще засегнат седем германски летища, сред които е и това в Мюнхен, предаде ДПА.

Дори след като мащабни ИТ проблеми причиниха сериозни смущения във функционирането на германския авиопревозвач "Луфтханза" (Lufthansa), предимно на летище Франкфурт, днес говорител на профсъюза каза, че няма причина да се отмени планираната стачка.

Тази сутрин компютърната система на "Луфтханза" дефектира, принуждавайки компанията масово да отменя или пренасочва полети, особено от и до летище Франкфурт.

В петък се очаква още десетки хиляди пътници да бъдат изправени пред проблеми при въздушните пътувания, тъй като служители на летищата в Хамбург, Щутгарт, Дортмунд, Хановер, Бремен, Франкфурт и Мюнхен планират да стачкуват с искания за по-високо заплащане.

Постигнато е споразумение за обслужване за правителствени полети във връзка с Мюнхенската конференция по въпросите на сигурността. Правителствените самолети ще бъдат обслужвани, докато други гости на конференцията ще трябва да намерят алтернативни възможности да стигнат до Мюнхен.

Също така организаторите на стачката съобщиха, че няма да бъдат засегнати въздушните доставки на помощи за пострадалите от земетресението в Турция и Сирия.

Нов кръг от трудови преговори се очаква да се проведе на 22 и 23 февруари.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати