Заведения Новини

Captain Cook изгрява с нова звезда Мишлен

   
Captain Cook изгрява с нова звезда Мишлен

Само за 5 вечери, от 21-ви до 25-ти февруари, в кухнята на Captain Cook в София акостира френският шеф Гийом Гупил, носител на 1 звезда Мишлен, който ще приготви signature 6-степенно меню за гостите на ресторанта.  

„Че ще стана шеф-готвач, за мен беше кристално ясно още на 6-годишна възраст – кулинарията е страст, с която съм роден, макар никой в семейството ми да не е професионалист в кухнята”, с тези думи шеф Гупил се представя пред своите клиенти в култовия ресторант „Бодлер” в Париж.

Неговата професионална визитка е впечатляваща; въпреки младата му възраст, той е вече е със солидна биография – завършва един от най-престижните кулинарни институти в Орлеан, Франция, и има късмета да започне кариерата си с ментори от ранга на шеф Филип Жордан и Стефани льо Куелек. Работи за ресторант с две звезди Мишлен, „Принс де Гал” в Париж, а своята лична първа звезда Мишлен печели като шеф-готвач на ресторант „Бодлер”.

Описва кухнята си като „лека, модерна, с щипка традиция”.

Държи на качеството на продуктите почти маниакално, избира лично буквално всяка съставка за своите ястия, а за да си гарантира, че винаги ще намира зеленчуци с перфектен вкус, ги отглежда сам в собствена градина в околностите на Париж. Впечатлен е от вкуса и качеството на българските плодове и зеленчуци и с радост ги включва в менюто, което ще представи пред избраните клиенти на Captain Cook.

„Специално за българските гости съм подбрал едно от моите знакови авторски менюта, съобразено, разбира се, с продуктите, които мога да намеря пресни и с високо качество на вашия пазар и в близост. Например, рибата е пресен див лаврак, който в Captain Cook се доставя с изключително високо качество от Гърция, Сен Жак и агнешкото ще ги вземем от моите доставчици от Франция, но всички зеленчуци и част от подправките са български, много съм впечатлен от вкуса им”.

Преди да потвърди гостуването си, шеф Гупил се запознава с екипа и условията в кухнята на заведението, опитва на място продуктите за менюто и лично селектира от винената листа на Captain Cook тези вина, които ще бъдат част от менюто.

Пристига отново в България 4 дни преди старта на вечерите, за да може да стикова своя екип с българските колеги, които ще помагат за приготвянето и поднасянето на менюто, да обиколи лично доставчиците на продукти, да приготви тестово всички ястия с местните продукти и не на последно място – да попие българската атмосфера и начин на живот, като опита традиционна българска кухня; едва тогава, по думите му, ще бъде истински готов да се представи пред нашата публика.

Важна част от цялото звездно Мишлен преживяване и задължително изискване на шеф Гупил е броят на гостите за една вечеря да е ограничен – не повече от 60 човека, за да може да се приготви всяко ястие от менюто с перфектно качество и детайл, да се поднесе в точното време по най-подходящия начин и шеф Гупил да се срещне с всеки гост лично. Гостите ще се радват на самостоятелен салон в Captain Cook, подреден и декориран специално за тези 5 вечери.

Цената на всеки куверт, с включено вино, кафе и безалкохолни напитки, е 350 лева. На линка по-долу можете да се направи резервация за вечерите от 21-ви до 25-ти февруари включително:

https://captaincook.bg/menu/custom

Ето и менюто, което шеф Гийом Гупил ще приготви в Captain Cook:

Amuse bouche

Панакота от карфиол и мариновани зеленчуци, нежно овкусени с кориандър и къри

Студено предястие

Класически Сен Жак в сос от скариди с джинджър и зелена ябълка

Топло предястие

Рибно филе от див лаврак, парфюмирано с бергамонт и поднесено с моркови глазе

Първо основно ястие 

Печен йерусалински артишок с трюфел и цвят от оксалис

Второ оснвно ястие

Котлет от младо агне, поднесен с милфьой от селъри в редукция от девесил

Десерт

Шоколадова текстура с перли от Шартрьоз

Винена селекция, препоръчана от шеф Гупил:

Бяло вино:

Шардоне Монтани Прьомие Крю Ла Гранд Роше, 2021, Франция

с изявен аромат на акация и мед, светъл жълт цвят, изключително подходящо за рибни ястия и морски дарове

Совиньон блан Ла Тунела 2021, Италия

класически за сорта минерален букет с изявени флорални и екзотични нотки, подходящ за комбиниране с различни видове зеленчуци, предястия, морски дарове и леки меса

Вино розе:

Шато Минюти 2021, Кот дьо Прованс Франция

Изразява изцяло стила на Шато Минюти – комбинация от свеж натурален плод и интензивни аромати. Подходящо за съчетание, както с рибни и морски дарове, така и с месо и десерти.

Червено вино

Пино Ноар, Домейн де Валмосин 2019, Луи Латур, Франция

Интензивен и блестящ рубинов цвят, мощен аромат с нотка на череша, балансиран вкус с фини танини на финала. Съчетава се с печени меса, особено подходящ за агнешки, сирена и шоколадови десерти

Цена на куверта 350 лв.

*вино, кафе и безалкохолни  напитки са част от куверта



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати