Анализи Новини

Вижте най-добрите обществени паркове по света

   
Вижте най-добрите обществени паркове по света

Най-добрите обществени паркове в света съчетават красиво озеленяване с архитектурни и културни забележителности, като места за концерти, театри на открито, фонтани, павилиони, градини и други.
Исторически погледнато, обществените паркове са сравнително ново явление, тъй като най-сложните и необикновени градини дълго време са запазени само за аристокрацията. В началото на 1880 г. някои градски плановици започват да налагат демократичната идея, че градовете трябва да имат паркове, които са безплатни и отворени за всички, а не само за висшето общество.

Architectural Digest изследва 11 обществени парка, достойни за всеки списък с мечтани дестинации. Някои от тях са родени като обществени паркове, а други първоначално са частни градини, по-късно отворени за обществеността.

Люксембургската градина, Париж, Франция

Pixabay
Pixabay

С носталгия по градините Боболи в родния си град Флоренция, кралица Мария дьо Медичи създава Люксембургската градина през 1612 г., като днес това е един от най-обичаните обществени паркове в Париж.

Граничещ с Латинския квартал, Сен Жермен де Пре и Монпарнас, паркът е разделен на френски и английски градини, с голям кръгъл басейн. В парка има повече от 100 статуи, които оживяват през пролетта, когато цъфтят лалета и нарциси.

Сентрал парк, Ню Йорк, САЩ

Pixabay
Pixabay

От само себе си се разбира, че всяко пътуване до Ню Йорк би било непълно без посещение в Сентрал парк.

Обхващащ 59-та до 110-та улица и простиращ се от Пето до Осмо авеню в Манхатън, паркът от 843 акра е планиран през 1853 г., което го прави първия озеленен обществен парк в Съединените щати.

Той има поддържани тревни площи, езера, навес за лодки, фонтани, скулптури, замък, театър на открито и природен резерват.

Парк Гюел, Барселона, Испания

Pixabay
Pixabay

Един от най-емблематичните паркове в света, Гюел в Барселона е проектиран от Антони Гауди и построен между 1900 и 1914 г.

Първоначално е предназначен за комплекс от затворен тип, поръчан от граф Еузеби Гюел, но само две от къщите са построени и семейство Гюел го предава на града.

Огромният парк обхваща повече от 42 акра, но монументалната част, с покрити с мозаечни плочки пейки, известният фонтан с гущери и други акценти, изисква билет.

Парк Ибирапуера, Сао Пауло, Бразилия

Pixabay
Pixabay

Създаден през 1954 г. в чест на 400-годишнината от основаването на Сао Пауло, паркът е шедьовър на бразилския модернистичен дизайн от Роберто Бурле Маркс и Оскар Нимайер.

За озеленяването създателите му късат с конвенционалния градински дизайн и вместо това създават асиметрични части със свободно течащи водни басейни, цветни настилки и местни растения, които виреят в тропическата среда на Бразилия.

В рамките на парка можете да се любувате и на аудиторията на Нимайер.

Хайд Парк, Лондон, Великобритания

Pixabay
Pixabay

Един от най-обичаните обществени паркове в Лондон, Хайд Парк някога е част от ловните полета на крал Хенри VIII, заедно с Грийн Парк и Сейнт Джеймс Парк.

В него се помещават казармите на кавалерията - ако сте там в точното време, може да успеете да видите гвардейците, които отиват към или идват от Бъкингамския дворец.

Покривайки 350 акра, паркът е дом на Мемориалния фонтан на Даяна и Serpentine Lido, където можете да се отпуснете край брега със закуска и питие в Lido Café Bar.

Боске де Чапултепек, Мексико Сити, Мексико

Pixabay
Pixabay

Зеленото сърце на Мексико Сити, този парк от 1600 акра е смятан за свещено място от местните племена, населявали го от векове.

Днес това е едно от най-обичаните места в града, с някои от най-добрите музеи в Мексико, три малки езера, ботаническа градина, културен център, паметници, фонтани, зоологическа градина, национално гробище и мексиканския президентски дворец.

От трите секции на парка първата е най-популярната, благодарение на Музея на модерното изкуство, Националния антропологичен музей и Музея Тамайо.

Грифит Парк, Лос Анджелис, САЩ

Pixabay
Pixabay

Груб и див, Грифит Парк се простира на огромните 4 310 акра, което го прави най-големия общински парк в Съединените щати. Наречен е на минния магнат полковник Грифит Дж. Грифит, който дарява 3000 акра земя на града през 1896 г.

Освен ако не сте готови за амбициозен поход, вземете Uber до обсерваторията Грифит, която предлага и панорамна гледка към града.

Паркът е дом на зоологическата градина на града, гръцкия театър, две голф игрища, плувен басейн, пешеходни пътеки и пътеки за езда, въртележка, музей на влаковете на открито и каньона Бронсън, където се намира пещерата на Батман от филма Батман от 60-те години на миналия век.

Вила Боргезе, Рим, Италия

Pixabay
Pixabay

Някога част от огромното имение, притежавано от кардинал Сципионе Боргезе, който е създател на зашеметяващия музей Galleria Borghese, този парк във формата на сърце точно на север от Пиаца дел Пополо в Рим сега е безплатен и отворен за всички.

В допълнение към Galleria Borghese, която трябва да посетите, тук се намират и Museo Nazionale di Arte Moderna и националният етруски музей Villa Giulia, както и зоологическа градина, ботаническа градина и малко езеро, където можете да наемете лодка.

Инсталации за съвременно изкуство понякога се появяват в района близо до Galleria Borghese.

Парк Йойоги, Токио, Япония

Pixabay
Pixabay

Един от най-големите паркове в Токио, паркът Йойоги в Шибуя е известен с цъфтящите череши сакура през пролетта и голяма гора от гинко, която се окъпва в златни листа през есента.

Тук се намира олимпийското село за игрите в Токио през 1964 г., разположено до храма Мейджи Джингу, чийто вход е белязан от масивна порта тори. Паркът е любимо място на танцьори, пънк рокери и косплейъри.

Сингапурски ботанически градини, Сингапур

Pixabay
Pixabay

Супердърветата в Градините край залива на Сингапур може да са по-известни, но ботаническите градини са първият обект на световното наследство на ЮНЕСКО в страната.

Създадена през 1859 г., градината от 60 акра е рай за градинарите и привлича ботаници от цял свят. Основният акцент е Националната градина на орхидеите - най-голямата по рода си в света, която показва повече от 60 000 растения.

Има и останки от естествена тропическа гора от 10 акра, както и елементи от викторианската епоха, като беседки, павилиони и богато украсени естради.

Национален парк Тейбъл Маунтин, Кейптаун, Южна Африка

Pixabay
Pixabay

Има малко места в света, на които можете да изследвате естествената красота на национален парк в границите на града, като Тейбъл Маунтин е едно от тях.

Този парк с площ от 54 400 акра се простира върху полуостров Кейп, но голяма част от него - включително едноименната планина Тейбъл и нос Добра надежда, е в Кейптаун.

Голяма част от парка е безплатна и отворена за всички, но ако искате да видите пингвините на Boulders Beach, ще трябва да платите входна такса.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати