Транспорт

Европейският авио регулатор отхвърли полети с един пилот до 2030 г.

   
Европейският авио регулатор отхвърли полети с един пилот до 2030 г.

 Европейският авиационен регулатор (EASA) отхвърли стремежа на авиоиндустрията да позволи на самолетите да бъдат с екипаж от само 1 пилот поне до 2030 г., но заяви, че обмисля да позволи ограничени операции с 1 пилот за части от полетите още през 2027 г. 

Регулаторът оцени предложение от европейските производители на самолети Airbus SE и Dassault Aviation SA за самостоятелно пилотиране във фазата на линеен полет, което е по-малко изискващо от фазите на излитане и кацане, когато поне 2 пилоти все още трябва да са в пилотската кабина. 

„Предложението включва такива ограничения като забрана на пилоти с медицински състояния или твърде малко часове опит да бъдат сами в пилотската кабина“ заяви Андреа Боярди, мениджър в Агенцията за авиационна безопасност на Европейския съюз (EASA), пред Reuters, разкривайки неразкрити досега подробности . 

Авиационната индустрия поиска пилотиране от един пилот, за да помогне за облекчаване на предизвикателния недостиг на пилоти в гражданската авиация, тъй като облекчаването на регулациите би позволило на пилотите да почиват по време на полети на дълги разстояния, без да има заместници на борда. 
 



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати