Новини

Има възможност за общ туристически продукт между България и Гърция

   
Има възможност за общ туристически продукт между България и Гърция

България и Гърция са съседни държави с дълга история и двете дестинации могат да привличат много туристи чрез трансгранични туристически пакети. В това отношение много би помогнало развитието на инфраструктурата. Устойчивият туризъм също е начин, по който двете държави могат да си сътрудничат, за да се привличат повече туристи и да развива съвместен, общ туристически продукт. Това каза Атанасиос Цонис, зам.-областен управител по въпросите на туризма на гръцкия регион Източна Македония и Тракия, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова.

Регионът на Източна Македония и Тракия има уникална култура и наследство, което привлича туристи. Насърчават се местните фестивали, които включват културни събития и танци, подчертаваме важността на местните археологически музеи. В региона има и изключителни природни дадености, като делтите на няколко реки, както и планината Родопи, сподели събеседникът. "Искаме да привличаме туристи, които се интересуват от дейности на открито и от природния туризъм". 

"Регионът предлага много предимства за туристите, включително природните дадености - езера, гори, планини, плажове, реки. Имаме над 400 плажа в региона и два острова - Тасос и Самотраки. Те предоставят възможност за много дейности, като плуване, каране на колело, гастрономични преживявания. Местната кухня е много важна, а имаме и специални, местни хранителни продукти, като меда и вината, познати в цял свят. Регионът е лесно достъпен по въздух, чрез ЖП линии, както и по шосе. Само за няколко часа може да се стигне до България, а и цените ни са доста достъпни. Предлагаме, освен къмпинги за по-бюджетни преживявания, така и четиризвездни хотели. Освен това местните са известни със своето гостоприемство и туристите могат да се чувстват като у дома си в този регион".

Създаването на целогодишен туристически продукт изисква съобразяване с много фактори и много планиране, подчерта Цонис. "Трябва да се използват уникалните дадености и възможностите на различните дестинации. Трябва да се осигурят дейности, както на закрито, така и на открито, да се подчертават възможностите за дейности извън сезона, като разходки в планините. Това става чрез партньорства с местните бизнеси. Мисля че дестинация като Източна Македония и Тракия може да привлича туристи през цялата година и така да се подкрепя икономиката". 

Повечето туристи в региона към момента идват от съседните държави, като България, Турция, Сърбия и Румъния, сподели гостът. "Другите посетители са европейци от Германия, Франция, Обединеното кралство. Туристите са микс от по-млади и по-възрастни туристи, които търсят исторически и културни забележителности. Природните забележителности са предпочитани от по-младите туристи.

Голяма част обичат да карат велосипеди или да се разхождат в планината. Други са привлечени от виното и храната. Туристите могат да използват различен вид настаняване - предпочита бутикови хотели, по-бюджетни места за настаняване, а дори и палатки в къмпинги".

През миналата година се опитахме да достигнем до нови пазари, като Израел, а също и страните от Северна Европа. Това са пазари, на които искаме да стъпим през следващите години. 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати