Новини Събития

Вижте корабите призраци в Балтийско море

   
Вижте корабите призраци в Балтийско море

Водолазите Йонас Дам и Карл Дъглас са любители на историята и дългогодишни приятели, които са посветили около 25 години от живота си на и изследванията на потънали кораби. Въпреки че много от плавателните съдове в Балтийско море са от векове на морското дъно, някои от тях са в забележително добро състояние благодарение на консервиращия ефект на хладните температури на водата.

По време на гмурканията Дам заснема призрачни фотографии. На морското дъно са запечатани непокътнати корабни мебели, детайлни дърворезби по стените и само леко напукан корабен часовник. Дам и Дъглас прекарват часове в четене на книги, проучвайки историята на потъналите кораби.

Подборка от зловещите снимки на Дам, съчетани с размислите на Дъглас, са включени в книгата "Призрачни кораби на Балтийско море", публикувана от шведското издателство Bokförlaget Max Ström.

В морските дълбини

Балтийско море от векове е център на морска дейност - от търговия до конфликти. Това неминуемо означава дълга и драматична история на корабите, за които вълните се борят.

В книгата си Дъглас пише, че в дълбините на Балтийско море има "десетки хиляди непокътнати, неразрушени корабокрушения от всяка епоха". "Все още има много такива, които не са открити", казва Дам пред CNN Travel.

Потенциалното богатство на Балтийско море от добре запазени потънали кораби го прави дом на "най-доброто гмуркане в света", казва Дъглас. Всяко от изображенията е обляно в преливащ морски нюанс, но ключовите детайли също са осветени, тъй като той се движи между улавянето на височината на потъналите кораби и увеличаването на призрачните акценти.

Фотографът работи и с други свои колеги, за да увеличи максимално времето, прекарано под водата. Освен светлината, има и други предизвикателства, свързани със заснемането на останки от корабокрушения - студът, разбира се, и понякога малка видимост. Но, разбира се, и дълбочината. Корабите се намират намират на 110 метра дълбочина.

Непознати истории

Двамата ентусиасти планират пътувания до конкретни места, за да открият определени кораби. Получават съвети от местни рибари, а друг път следват насоките на други водолази. Понякога обаче "случайно на ехолота ни се появява потънал кораб". Дам и Дъглас обичат да прекарват времето си в проучване на историята на своите открития - особено когато се натъкнат на кораби, за които не е известно нищо.

За Дам едно такова необяснимо и загадъчно корабокрушение е т.нар. от него "порцелановото корабокрушение". Откриват кораба случайно, но в него намират съкровища - сред тях цигулки, джобни часовници и няколко парчета скъп порцелан. "Не знаем името му, защо е потънал или накъде се е запътил. Всичко, което знаем, е, че корабът е имал ценен товар и че не е стигнал до местоназначението си", казва Дам.

Двамата внимават да не повредят потъналите кораби по време на проучванията си, и подхождат с уважение и внимание. "Това са катастрофи, при които хората са загубили живота си при ужасни обстоятелства. Ние посещаваме тези места с огромно уважение и го правим, за да почетем жертвите и да разкажем историята на случилото се."

Водещи в книгата са снимките, но придружаващият текст на Дъглас вдъхва живот на много от историите. Той казва, че е искал написаното от него да даде представа - има принос от експерти като д-р Фред Хокер, директор на изследователския отдел на морския музей Vasa в Стокхолм - но написаното оставя и място за въпроси и размисъл.

И макар че водолазите обичат да откриват отговорите на въпросите си в своите проучвания, те също така приемат, че не всяка история може да се узнае, и намират нещо странно удовлетворяващо в тази неизвестност.

"Понякога трябва да се примирим, че никога няма да узнаем цялата история - и все пак тези загадъчни потънали кораби са много привлекателни. Повечето корабокрушения така или иначе никога няма да разкрият тайните си, а това е още по-вълнуващо", казва Дам.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати