Анализи

Посланик Ходжа: Все повече българи посещават Албания

   
Посланик Ходжа: Все повече българи посещават Албания
Н. Пр. Доника Ходжа, посланик на Република Албания в България
  Мирослав Иванов

Ние сме приложили широка система от финансови стимули за насърчаване и развитие на хотелски комплекси за настаняване с 4-5 звезди, включително прилагането на намалена ставка на ДДС от 6% за всички услуги в местата за настаняване, освобождаване от данък инфраструктура, освобождаване от данък общ доход за 10 години, освобождаване от данък върху имуществото за 10 години. Това казва в интервю пред TravelNews Н. Пр. Д-р Доника Ходжа, посланик на Република Албания в България.

Ваше превъзходителство, как се развиват отношенията между България и Албания? 

  • Отношенията между Албания и България имат дългогодишни традиции и диалога между нашите народи е добър. Двустранните връзки се развиха значително през последните години и редовно се поддържат контакти на високо ниво. В допълнение, тази година отбелязваме 110-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между Албания и България, както и 30-ата годишнина от подписването на двустранния Договор за приятелство и сътрудничество, който предоставя правната основа за съвременното развитие на нашите отношения. Албания и България са лоялни партньори, съюзници в НАТО и са избрали един и същи път към членство в ЕС. Оценяваме подкрепата на България за нашето членство в НАТО и ЕС, както и в регионални и международни организации. Важно е да споделяме визии и начини да се подкрепяме взаимно в полза на по-сигурна среда в нашия регион и благосъстоянието на нашите народи.

 Албания става все по-популярна дестинация в Европа и привлича повече туристи. Каква е формулата и как се рекламирате?

  •  Албания се превръща в основна европейска дестинация, така че вече няма да се смята за най-добрата тайна на Европа. Страната регистрира общо 3 милиона туристи през 2020 г., нареждайки се на 56-то място в света в абсолютно изражение. През 2022 г. този брой е достигнат само за летните месеци юни, юли и август, с изключение на посетителите от Косово. Ние разглеждаме туризма като икономика, заетост и разбира се, интеграция. Колкото повече туристи идват в нашата страна, толкова повече хора ще имаме извън нашата страна, които ще кажат истината за Албания, която страда и продължава да страда от остарели стереотипи. Поради тази причина ние ще продължим да подкрепяме развитието на туризма в Албания с конкретни мерки и да я поддържаме като топ дестинация сега и за много години напред. По отношение на предприетите мерки, ние сме приложили широка система от финансови стимули за насърчаване и развитие на хотелски комплекси за настаняване с 4-5 звезди, включително прилагането на намалена ставка на ДДС от 6% за всички услуги в местата за настаняване, освобождаване от данък инфраструктура, освобождаване от данък общ доход за 10 години, освобождаване от данък върху имуществото за 10 години, като по този начин привлякохме в страната международни хотелски марки като Maritime, Radisson Collection, Radisson Blue, Movenpick, Hayat, IHG, Accor, Ramada, Melia International, Hilton, Marriot и т.н., и следователно подобрихме услугите в сферата на хотелиерството. Освен това цялата мрежа от агротуристически дейности е подкрепена с безвъзмездни средства и данъчни облекчения: намалена ставка на ДДС 6%, данък върху печалбата 5%, освобождаване от инфраструктурен данък, насърчаване на създаването на повече от 200 предприятия в този сектор, което показва на посетителите най-доброто от албанската гастрономия и винена култура, традиция, фолклор и селска среда, като в същото време служи като един от основните източници на туризъм с преживявания.

Страната става привлекателна и за българите, които отиват на почивка там. Колко българи посещават Албания годишно?

  • Със сигурност туристическият сектор е една от най-силните страни на нашето сътрудничество. От 2015 г. до 2019 г. има стабилен ръст от 94% на посетителите от България, които през 2019 г. достигат около 45 000 посетители. Годините 2020-2021 г. бяха засегнати от кризата с пандемията от COVID, отбелязвайки спад от съответно 67% и 44% за всяка година. Данните от 2022 г. обаче показват значително променена ситуация, като броят на българските граждани, посетили Албания, е 34 174. Освободени от двугодишните COVID ограничения, българите отново пътуват масово в Албания, отбелязвайки ръст от 65% спрямо 2020 г. и ръст от 40% спрямо 2021 г., достигайки ниво от 85% от 2019 г. преди кризата. България изпреварва страните от Централна и Югоизточна Европа като Хърватия, Словения, Босна и Херцеговина, Унгария и Румъния по брой туристи, посетили Албания, като се нарежда сред основните страни от региона, които допринасят за броя на посетителите и растежа им.

Какви са пречките пред развитието на туризма между двете страни. Проблем ли е липсата на директни полети?

  • Прекъсването на директната въздушна линия София-Тирана и лошата пътна инфраструктура в някои участъци от Коридор VIII все още остават пречки, които оказват влияние върху увеличаването на броя на българските туристи у нас и преодоляването им остава предизвикателство за в бъдеще. На 4-7 май 2022 г. Международно летище Тирана в сътрудничество с българската компания Gullivair и Посолството на Република Албания в София организираха Fam Trip и B2B срещи между албански и български туроператори. Целта на събитието беше укрепване и разширяване на сътрудничеството в областта на туризма между Албания и България и представяне на възможности за разработване на съвместни туристически пакети. Част от участниците бяха: главния изпълнителен директор на международното летище в Тирана, представители на Министерството на околната среда и туризма, представители на Националната агенция по туризъм (AKT). От 3-ти до 5-ти април 2023 г. в Тирана ще се проведе Международният туристически форум. Събитието ще бъде организирано съвместно от Световната организация по туризъм (UNWTO) и Министерството на туризма и околната среда на Република Албания. Това събитие ще бъде идеалната възможност да се съберат министрите на туризма в Югоизточна Европа и други региони, водещи глобални професионалисти, оператори и предприемачи, средиземноморски изпълнителни директори на регионални авиокомпании и хотелски вериги, морска индустрия, експерти в морската индустрия, експерти и иноватори в електронния туризъм и блогъри, сред които се стремим да създадем правилната визия и да споделяме знания и опит.

Защо толкова малко албанци идват в България. Какви са проблемите?

  • Броят на албанците, посетили България, е 11 989 през 2022 г. Подчертаваме, че тази статистика включва само албански граждани, които пътуват от Албания, а не от други страни. Вярвам, че въпреки че сме толкова близо, само на 550 км от Тирана до София, не много хора в Албания знаят за разнообразните пейзажи на България и вековната ѝ история. Страната ви е изпълнена с природна красота и културно богатство. Много албанци идват да посетят ски курортите в Банско и Боровец. Все пак е необходимо повече, за да превърнем България в предпочитана дестинация сред албанците. Те трябва да знаят, че в тази страна има много повече, отколкото се вижда на пръв поглед.

Кои са най-популярните дестинации в Албания за българите?

  • Албания е предпочитана дестинация за българите, които останаха верни на този избор и през 2020 г. и 2021 г. въпреки пандемичните мерки, наложени дори през летния сезон. Българите познават и харесват албанските традиции и храна, но най-вече предпочитат красотата и очарованието на нашето крайбрежие. Очаквам това лято повече българи да се насладят на очарователните ни плажове. Адриатическото крайбрежие изглежда е най-популярно сред българските туристи. Град Берат, обект на ЮНЕСКО с добре запазена османска архитектура, също е добра дестинация. Той е известен със своята историческа архитектура и природа и е известен като "Градът на хилядата прозорци", поради многото големи прозорци на старите украсени къщи с изглед към града. Музеят на Онуфрий е домакин на двама от българските светци, допринесли за възхода на българската литература и култура, Горазд и Ангеларий. Храната в Албания е вкусна и ароматна, което ви кара да осъзнаете, че яденето може да бъде истински празник. 500 години под властта на Османската империя със сигурност са оставили своите отпечатъци в нашата идентичност. Но постигнахме голям напредък от 1991 г. насам и напоследък се опитваме да се развием и в храните и да ги свържем отново с нашата идентичност. В днешно време албанската кухня е много богата и представлява уникална смесица от различни средиземноморски вкусове, където изтокът наистина среща запада. Чиста смес от разнообразна, мултикултурна средиземноморска гастрономия. Това е атракция не само за българските туристи. Освен това Албания е чудесна дестинация за зимна почивка поради по-мекия си климат от много други европейски страни, особено ако се отправите към Тирана. Можете да посетите и Круя, на еднодневна екскурзия от Тирана, за да разгледате още една дестинация със своя средновековен замък и гледка към планината. Има толкова много други дестинации, които наистина си струва да споменем в следващото ни интервю.

Интервюто взе Мирослав Иванов

ВИЗИТКА

Н. Пр. д-р Доника Ходжа е извънреден и пълномощен посланик на Република Албания в Република България от октомври 2018 година, а за Република Молдова - от октомври 2019-та. Тя завършва бакалавърска степен по английски език в университета в Тирана през 1998 година. През 2000 година прави следдипломна квалификация по „Дипломация“ в Средиземноморската академия за дипломатически изследвания към Малтийския университет. Придобива магистърска степен по евро-американски езици и литератури в Университета „Ла Сапиенца“, Рим, през 2005 година, става доктор по история на международните отношения в същия университет през 2010-та.

Професионалната й кариера започва през 1998 година в Министерството на културата, младежта и спорта на Република Албания, като говорител и референт на Бюрото по информация и комуникации. Преподава и бизнес английски в университета в Тирана. От 1999 до 2002 година е служител и ръководител на отдел „Информация и преводи“в Департамента „Преса и информация“ в Министерството на външните работи. През 2002 година е ръководител на протокола и съветник на министър-председателя на Албания. Директор е на Департамента за икономическа и публична дипломация и диаспората в Министерството за Европа и външните работи на Албания (2015-2018).

Извън страната тя е работила като съветник и първи секретар в албанското посолство в Италия в периодите: 2002-2006 и 2008-2015 година. Н. Пр. д-р Ходжа говори английски и италиански език, владее добре и френски.

 Н. Пр. Доника Ходжа и Мирослав Иванов, главен редактор на TravelNews



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати