Новини Събития

Саудитска Арабия ще инвестира 800 млрд. долара в промяна на столицата си

  21.02.2023 16:18  
Саудитска Арабия ще инвестира 800 млрд. долара в промяна на столицата си

Според саудитските медии кралството вече има план на стойност 800 млрд. долара за разширяването на Рияд. Прилича на град от научнофантастичен филм - космически капсули, летящи дракони и движещи се камъни. Но това е родното място на исляма - Саудитска Арабия, която иска да превърне столицата си в един от "най-приятните за живеене градове на Земята".

Кралството изгражда нов център в Рияд, съобщи неговият суверенен инвестиционен фонд. Ръководеният от престолонаследника принц Мохамед бин Салман (MBS) проект "Нова Мураба" (нов площад) има за цел да разшири столицата с около 19 кв. км (4 695 акра), за да побере стотици хиляди жители, съобщава CNN.

В сърцето на проекта е "Мукааб" - куб с височина 400 м, широчина 400 м и дължина 400 м, който е достатъчно голям, за да побере 20 сгради на "Емпайър Стейт". Той предлага "поглъщащо преживяване" с пейзажи, променящи се от космически до зелени гледки, според Public Investment Fund (PIF), ръководения от MBS инвестиционен фонд на стойност 620 млрд. долара. Проектът трябва да бъде завършен през 2030 г.

Холографската технология е предназначена да предложи "нова реалност" на потребителите, докато пазаруват и се хранят. Сградата включва и съоръжения за отдих, както и хотели и жилищни единици.

 

 

Саудитска Арабия, която от десетилетия е обект на силен натиск заради погазването на правата на човека, започва амбициозен проект за диверсифициране на икономиката от петрола и за премахване на имиджа си на консервативна и затворена държава. "Навремето за Саудитска Арабия се говореше негативно заради нарушенията на правата на човека", казва Андреас Криг, научен сътрудник в Института за близкоизточни изследвания към Кралския колеж в Лондон. "Но сега те се опитват да докажат, че се развиват и че могат да строят футуристични градове."

Някои анализатори обаче твърдят, че Саудитска Арабия има сериозна регионална конкуренция от страна на съседния Дубай и катарската столица Доха, които от десетилетия се опитват да се позиционират като регионални туристически и инвестиционни центрове.

"Да бъдеш втори в надпреварата винаги е трудно, особено когато искаш да станеш лидер", казва Саймън Хендерсън, директор на програмата за Персийския залив и енергийната политика във Вашингтонския институт. Той допълва, че за Саудитска Арабия това е особено трудно, защото "десетилетия наред тя не е привличала чуждестранни посетители, които не са мюсюлмани".

Някои обаче се питат дали проектът изобщо ще се осъществи. В миналото Саудитска Арабия е обявявала подобни мегапроекти, работата по които е била бавна.

През 2021 г. MBS обяви своя футуристичен град Neom в северозападната част на страната на стойност 500 милиарда долара, като обеща роботизирани камериерки, летящи таксита и гигантска изкуствена луна. Миналата година пък той представи гигантски линеен град - Line, който имаше за цел да се простира на 106 мили и да побере 9 милиона души.

Според саудитските медии кралството вече има план на стойност 800 млрд. долара за удвояване на размера на столицата през следващото десетилетие, както и за превръщането ѝ в културен и икономически център за региона.

 "Колкото по-абсурдни и футуристични стават тези проекти, толкова повече не мога да не си представя колко по-дистопично ще бъде всичко около тях", написа в Twitter Дана Ахмед, изследовател на Персийския залив в Amnesty International.

Саудитските служители настояват, че работата по проектите продължава по план. Не е ясно колко ще струва "Нова Мурабба" и как PIF планира да я финансира. Запитан за разходите и плановете за финансиране, PIF заявява пред CNN, че подробностите все още не са разкрити и че ще обяви допълнителна информация своевременно.

Някои анализатори са скептично настроени и твърдят, че кралството може да не успее да събере достатъчно финансиране, за да изпълни амбициите си.

Саудитска Арабия се надява до 2030 г. да увеличи преките чуждестранни инвестиции до 388 млрд. риала (103 млрд. долара) годишно. Текущите инвестиции на кралството възлизат на 19 млрд. долара към 2021 г., според доклада за световните инвестиции на Конференцията на ООН за търговия и развитие (UNCTAD) за 2022 г. Дали кралството ще може да финансира проекта, зависи и от цената на петрола, каза Хендерсън. Цената на барел сега е около 80 долара, каза той и отбеляза, че кралството може да има нужда цените на петрола да надхвърлят 100 долара, за да финансира национални мегапроекти.

Докато някои се подиграват на новия град и се съмняват в неговата жизнеспособност, други изтъкват невероятната прилика на неговия кубичен небостъргач с най-святото място на исляма в Мека.

Кааба, чието име идва от същия корен като името на новата сграда Мукааб, е постройката, към която милиарди мюсюлмани се обръщат за молитва пет пъти на ден и до която милиони хора извършват поклонение всяка година.

"Изграждането на нова Кааба, посветена изключително на капитализма, е твърде натрапчиво", написа в Туитър журналистът Муртаза Хюсеин.

Снимка: iStock by Getty Images