Анализи Новини

Десет от най-добрите градове в света за велосипеден туризъм

   
Десет от най-добрите градове в света за велосипеден туризъм

Велосипедите могат да бъдат чудесен начин за пътешествениците да се насладят на градската си почивка. Не само имате лесен достъп до много туристически обекти, но и са полезни за вашето лично и финансово здраве, както и за здравето на планетата.

Не всички градове обаче са удобни за велосипедисти. Последното нещо, което искате, е една стресираща ваканция, попадайки в градска бъркотия, където пътищата и превозните средства изцяло властват.

Добрата новина е, че някои градове са отдали дължимото на велосипедите и практиките на устойчивост, посочва CNN Travel.

Следващите 10 града по света са сред най-добрите за туристи (и местни), които обичат да карат колело.

Антверпен, Белгия

Pixabay
Pixabay

Антверпен се нарежда на трето място в последния Global Bicycle Cities Index. Той предлага страхотна комбинация от исторически забележителности, модерна архитектура, музеи от световна класа и някои от най-добрите магазини и заведения за хранене в Европа.

В допълнение, това е сравнително равен и удобен за велосипедисти град, който е заобиколен от много зеленина, само на един хвърлей от историческия стар град. Въпреки че Антверпен е целогодишна дестинация, най-доброто време за колоездене в него е от април до октомври.

Берн, Швейцария

Pixabay
Pixabay

Много добра идея е да се насладите на прекрасната столица на Швейцария с велосипед. Има маршрути, които отговарят на всяко ниво на активност или интерес към разглеждане на забележителности.

Маршрутът на град Берн ви отвежда през квартали, като Кирхенфелд (музейния квартал). Той е 15 километра с около 200 метра промяна на надморската височина. Маршрутът на ЮНЕСКО пък започва в Стария град на Берн и води до Розовата градина - популярно място за селфита със спираща дъха гледка. Той също така минава покрай Бернската катедрала и планината на града - Gurten, преди да се насочи към по-селски пейзаж.

Дължината му е 60 километра, като условията за каране са подходящи и за начинаещи.

За търсачите на силни усещания, които изпитват нужда от скорост, има пътека за спускане в Gurten. Ездачите се качват с фуникуляр до върха, преди да започнат бързото си спускане.

В Берн ще откриете под наем колела от всякакъв вид: електрически, планински, градски велосипеди и други.

Копенхаген, Дания

Pixabay
Pixabay

Датчаните са известни с това, че приемат сериозно своята велосипедна култура и статистиката го подкрепя.

Приблизително 70% от жителите на страната притежават велосипед, според Датския център за колоездене, а около 45% от пътуванията до работното място в района на Копенхаген са именно с колело.

Първата велоалея в Дания е създадена през 1892 г. в Копенхаген. Днес столицата има 385 километра велосипедни алеи, според VisitDenmark.com. Велосипедисти и шофьори безопасно споделят едно и също платно на много места. Благодарение на датските дизайнерски иновации, като стеснени улици и текстурирани повърхности, колите се движат по-бавно.

Туристите могат да се включат във въртенето на педалите, за да се придвижат от едно място до друго или с тематични маршрути. За хората, които обичат дизайна, има 22-километров маршрут, който обхваща сградите на иновативния архитект Бярке Ингелс.

Маршрутът Harbour Circle предлага 13 километра крайбрежни забележителности. Известните градини Тиволи са на лесно пътуване от центъра на града, но ще трябва да оставите колелото, преди да влезете в парка.

Бонус за туристите, които не са във върхова форма: Копенхаген е предимно равнинен.

Лайпциг, Германия

Pixabay
Pixabay

Много германски градове претендират за предни позиции в Global Bicycle Cities Index и дългогодишният културен гигант Лайпциг е един от тях.

Приблизително на 185 километра югозападно от Берлин, Лайпциг е дългогодишният дом на бароковия композитор Йохан Себастиан Бах. Освен това е дом на впечатляваща велосистема, която непрекъснато расте.

През 1990 г. Лайпциг има 70 километра велосипедни алеи. Днес те са повече от 400 километра, според градската управа. Карането на велосипед обикновено е разрешено в зелените площи и в градските паркове.

Пътуващите могат да карат колело до и да паркират точно срещу популярни места, като църквата Св. Никола, център на историята, варираща от Бах през 1723 г. до революцията от 1989 г. в тогавашна Източна Германия.

Любителите на класическите композитори пък може да искат да отделят някое и друго евро за тричасова обиколка на исторически места, свързани с музиката.

Градът предлага хълмисти и равнинни маршрути, а Nextbike е повсеместна опция за наемане на велосипеди.

Мелбърн, Австралия

Pixabay
Pixabay

Живописната красота на Мелбърн, културните забележителности и непринудените заведения за хранене са много по-забавни, когато ги обикаляте с колело.

Градът има повече от 135 километра пътни и офроуд маршрути, които стават все по-бързи. Акцент сред тях е Capital City Trail. Велосипедисти споделят неговите 29 километра с пешеходци. Той обикаля вътрешния кръг на града и минава през някои източни и северни предградия. Водните пътища и велосипедните пътеки изглежда просто вървят заедно, така е и в Мелбърн.

Маршрутът край река Maribyrnong има лек/умерен наклон и отвежда колоездачите покрай хиподрума Flemington и парка Pipemakers, където посетителите могат да разгледат историческите сгради и влажните зони.

Ако не сте много уморени, можете да се изкачите по стръмнината до живописната гледка на Lily Street.

Main Yarra Trail предлага 33 километра страхотни гледки към реката.

Имайте предвид, че велосипедните каски са задължителни в Мелбърн.

Монреал, Канада

Pixabay
Pixabay

Този двуезичен град, разположен на остров в река Сейнт Лорънс, приветства топло велосипедистите. От 80-те години на миналия век Монреал инвестира във велосипедна инфраструктура със стотици километри пътеки и алеи.

Сега градът планира да ги разшири, като добави около 200 километра защитени, специални велосипедни алеи през следващите пет години.

Посетителите могат да карат колело между шест от любимите паркове на Монреал: Mount Royal, Parc Frédéric-Back, Parc Jarry, Parc Jean-Drapeau, Parc Maisonneuve и Île-de-la-Visitation.

Маршрутът на канала Lachine (около 40 километра отиване и връщане) минава през някои от най-модерните квартали на Монреал. Réseau Express Vélo (REV) осигурява бързо колоездене в някои от най-оживените квартали на града, без да се сблъсквате с автомобилен трафик.

Повечето велоалеи са отворени през тежките зими, но части от тях могат да бъдат блокирани за снегопочистване.

Сан Франциско, Калифорния

Pixabay
Pixabay

Много от най-добрите велоградове са в Европа, но и Съединените щати имат какво да предложат, включително любимия на туристите Сан Франциско. Градът има почти 747 километра в своята мрежа от велосипедни алеи към май 2022 г. и 195 километра от тях са защитени.

Местните съветват предварително да разгледате маршрута на картата, за да избегнете най-стръмните хълмове, с каквито градът изобилства.

Например, ако сте в центъра и искате да карате колело на запад към Panhandle и Golden Gate Park, можете да поемете по The Wiggle – велосипедна алея, която ще обикаля около хълмовете и много по-малък наклон. Друг вариант е наемането на електрически велосипед.

Ако пък сте уморени, можете да поставите велосипеда си на багажник на автобус от обществения транспорт и да се придвижите с него по част от маршрута.

Страсбург, Франция

Pixabay
Pixabay

Много германски градове са уважавани заради тяхната култура на колоездене, така че може би не е изненада, че „френската столица на колоезденето“ е Страсбург, който се намира от другата страна на река Рейн и има силно тевтонско влияние.

С население от около 480 000 души, Страсбург разполага с около 600 километра велосипедни алеи, според Office de Tourisme Strasbourg. Приблизително 16% от работещите използват велосипеди, за да стигнат до работа.

Най-малко 6000 велосипеда под наем са на разположение на станциите за самообслужване 24/7. Vélhop е основната услуга за споделяне на велосипеди в града, предлагаща конвенционални велосипеди, детски велосипеди, тандеми, електрически и електрически товарни колела.

Приложението за навигация Komoot предлага 19.3-километров маршрут през сърцето на Страсбург, който е оценен като „лесен“ и отнема около час.

Той се вие през квартал Petite-France, разположен по протежение на каналите на града, където все още се издигат достойните за снимка в Instagram фахверкови къщи.

Страсбург е толкова пропит с колоездене, че хотели, като Best Western Plus Monopole Métropole, имат уеб страници и персонал, посветен специално на хората, които желаят да карат колело по време на посещението си в града.

Тел Авив, Израел

Pixabay
Pixabay

Изтънченият израелски град на брега на Средиземно море носи чертите на велосипеден рай.

Той има равнинна топография, подобно на Копенхаген, но предлага по-топло и слънчево време. А градската управа поема все по-голям ангажимент за култивиране на култура на колоездене от световна класа.

Градът рекламира спестяването на време, което колоезденето носи на посетителите. Например, пътуването от площад Rabin - главния площад в Тел Авив, до парк HaYarkon е около седем минути. Популярният плаж Gordon също е на кратко разстояние с велосипед.

Сенчестият, изпълнен с кафенета булевард Rothschild, който пресича блестящите сгради на Белия град, е идеален за колоездене.

Tel-O-Fun предлага опции за наемане на велосипеди в целия град чрез приложение. Каските не са задължителни в Тел Авив, според Tourist Israel, все повече местни жители започват да ги носят.

Утрехт, Холандия

Pixabay
Pixabay

Амстердам с право е високо оценен заради своята колоездачна култура и туристическа привлекателност – до такава степен, че градът сега се бори с прекомерния туризъм. Точно тук Утрехт - четвъртият по големина град в Нидерландия, идва на помощ.

Той се класира под номер 1 в Global Bicycle Cities Index и има много паркове, канали, музеи и исторически сгради, които да предложи - но без тълпи на ниво Амстердам. И всичко това е свързано с велосипедни алеи. Градът с население от около 362 000 души има 420 километра велосипедни алеи през 2021 г. Той разполага с най-голямото съоръжение за паркиране на велосипеди в света - на Централна гара с място за 12 500 велосипеда.

Нидерландският талант за гениален дизайн е ярко показан тук. Мостът Dafne Schippersbrug преминава през канала Амстердам-Рейн, за да свърже историческия център на града с новия квартал Leidsche Rijn. Но това не е обикновен мост. Посветен на велосипедистите и пешеходците, той интегрира основно училище и парк в себе си.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати