Новини Събития

Фестивалът Франкофоли ще бъде в Пловдив

   
Фестивалът Франкофоли ще бъде в Пловдив

Множество работилници за деца, зони за забавление, кино и изложби ще съпътстват фестивала "Франкофоли" на 16 и 17 юни на Гребната база в Пловдив. Под тепетата ще се проведе и традиционният за форума образователен форум с участници от Френски гимназии в цяла България.  Програмата на Франкофоли в Пловдив ще е пълна с изненади и е насочена към цялото семейство.  Ще има събития за хора в неравностойно положение, както и арт ателиета, Ще бъде представена френската кухня и традиции. Френската търговска камара, заедно с РЗК – Пловдив ще покажат на различни места в града френски и български занаяти.

"Щастливи сме, че сме в Пловдив и се надяваме, че сме намерили своя дом. "Франкофоли"  е правен през периода 1991-93 г. и след това прекъсва до 2015-а, когато отново го възстановихме в Благоевград. После се смени местната власт и събитието остана извън приоритетите им", разказа българското лице на форума Христина Спасова. 

"Пловдив е най-красивият ви град. Тук се чувствам у дома. Разгледахме града - хапнахме добре и пийнахме добре. Усеща се, че градът се гордее с културата си и развива икономиката си. Надявам се, че допринесем за тази атмосфера. От 20 години правя фестивали, защото за мен френският език е важен. Той е езикът на любовта, затова нашият фестивал е любов. Точно затова, когато Христина Спасова ме покани да правим събитие и в България, аз веднага се съгласих. "Франкофоли" не е просто едно музикално събитие, а е обмен на артисти. Провежда се не само в Рошел, но и в други места по света. За мен беше много затрогващо да видя как 30 000 българи пеят заедно със Заз или Патрисия Каас песни, които и аз не знам. Очакват ни вълнуващи срещи с артисти, чиито имена ще обявим в понеделник", каза Жерар Пон, основател и организатор на форума във френския град Ла Рошел.

Той обясни, че за фестивалът е донесал много позитиви на местната икономика, защото го посещават около 150 000 човека, а генерираните приходи за местния бизнес са 20 млн. евро.

"Стана така, че заради "Фпранкофоли" всички искат да живеят в Ла Рошел", шеговито допълни Пон.

В Пловдив ще пристигнат и представители на френските медии, които ще отразят фестивала и ще популяризират града като интересна туристическа дестинация. 

Събитието е част от програма „Наследство 2023“ на Фондация „Пловдив 2019“ и се осъществява с любезната подкрепа на Община Пловдив. Традиционни партньори на Фестивала са Министерство на културата, Министерство на Външните работи, Министерство на образованието, Министерство на туризма, Френското посолство в България.

Фестивалът Les Francofolies /Ле Франкофоли/ – най-големият международен фестивал за съвременна франкофонска музика се провежда от 1985 насам в град Ла Рошел, Франция и се е превърнал в емблема на града. Заради него всяка година там пристига около 150 000-на публика. Освен ежегодните издания на фестивала във Франция, "Франкофоли" се провежда в Монреал, Канада и в Спа, Белгия. Има изнесени издания в Ню Йорк, Буенос Айрес и Берлин, Реюнион, Нова Каледония, а от 2015 – и в България.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати