Анализи Новини Хотели

Държавното Слънчев бряг АД пак е на загуба от над 1,6 млн. лева

   
Държавното Слънчев бряг АД пак е на загуба от над 1,6 млн. лева

Приходи в размер на близо 2,4 млн. лева за 2022 г. отчете “Слънчев бряг“ АД, става ясно от публикувания от дружеството отчет, пише БТА. С най-съществен дял са приходите от предоставяне на услуги или 1,894 милиона лева в това число приходи от наеми, достъп до инфраструктурата, собственост на дружеството, приходи от използването на транспортна инфраструктура и други. Дружеството е с мажоритарен собственик държавата със 75% с принципал Министерството на туризма.

От продажбата на промишлена вода за нуждите на комплекса дружеството е генерирало приход от над 200 000 лева. Продажбата на дълготрайни активи е донесла други 176 000 лева. Сравнително ниски остават печалбите на акционерното дружеството от собствената фотоволтаична централа. През миналата година приходите от продажбата на ток са малко под 110 000 лева.

Акционерното дружество отчита значително повишение на реализираните приходи от предоставени услуги през миналата година, спрямо 2021 г. като повишението възлиза на около 560 000 лева, става ясно от отчетените финансови резултати.

В същото време обаче се отчита годишна загуба от дейността и то сравнително висока, спрямо загубата през 2021 г. Като причина отново се посочва липсата на плащания от ВиК Бургас като обезщетение за ползване на водопроводната и канализационната мрежа, собственост на държавното дружеството “Слънчев бряг“, които са в размер на над 2,7 млн. лева.

БТА припомня, че средствата са натрупани за период от четири години (2015 – 2018). Към днешна дата дружеството продължава да води съдебни спорове с ВиК Бургас като делата са приключили на инстанция Бургаски Апелативен съд. Очакванията са съдебните спорове да приключат след третата съдебна инстанция или ВКС. А в отчета на дружеството за миналата година се посочва, че очакванията са това да се случи през настоящата година. АД-то вече успя да спечели подобни съдебни спорове, но отнасящи се за 2012 и 2013 година, когато по сметките на “Слънчев бряг“ бяха преведени над 810 000 лева от водопреносното дружество в Бургас. 

Финансовият отчет показва още, че през 2022 г. “Слънчев бряг“ АД е извършило разходи за почти 4 млн. лева. Спрямо миналата година по този показател е отчетено повишение с около 220 000 лева.

Разходите за материали на дружеството за 12-те месеца на 2022 г. са над 400 000 лева. Прави впечатление, че разходите за външни услуги са намалели спрямо миналата година до над 1,3 млн. лева. В същото време се отчита и повишение на средствата, използвани за възнаграждения на персонала - над 780 000 лева. Сумарно, "Слънчев бряг" завършва 2022 г. със загуба в размер на над 1,6 млн. лева, като не се отчитат дългосрочни задължения. Размерът на загубата се увеличава спрямо данните за 2021 г., когато дружеството е отчело загуба в размер на 707 000 лева. 

Държавата държи 75% от дружеството, на което принципал е Министерството на туризма. Служебният министър на туризма Илин Димитров коментира преди време пред TravelNews, че ще се опита да смени ръководството на "Слънчев бряг" АД, което стопанисва инфраструктурата в най-големия ни морски курорт. Според него трябва да се направят смени и държавата в лицето на Министерството на туризма да има свои представители. Неговият предшественик Христо Проданов (БСП) се опита да направи безуспешно промени, но беше блокиран от миноритарните акционери в компанията.

Златко Димитров е изпълнителен директор на "Слънчев бряг" АД вече повече от 13 години, през който период дружеството е на загуба. Излиза на печалба единствено през 2020 г. в размер на 386 000 лв. заради спечелено дело. През 2021 г. отново е на загуба от 707 000 лв., заяви преди време Димитров. Според него издръжката на инфраструктурата в Слънчев бряг излиза 1.5 млн. лв. годишно.  Самият той не може да си обясни как управлява „Слънчев бряг“ АД вече 12 години. „Не мога да си го обясня как съм изпълнителен директор от 12 години“, коментира преди време Златко Димитров пред TravelNews. По думите му е постигнал добри неща в курорта и някои от хотелиерите могат да го потвърдят. Димитров каза, че не може да контролира останалите 25% от дружеството, които са частни и разпределени между 4300 индивидуални акционери и 12 юридически лица.

Според хотелиери Златко Димитров е поддържан на поста от Младен Михалев – Маджо, един от лидерите на силовата групировка СИК през 90-те години, от която произлиза и бившият премиер Бойко Борисов. На въпрос от TravelNews дали е поддържан от Михалев, той отрече. Чрез фирми Михалев държи дял от „Слънчев бряг холдинг“ АД, който се явява миноритарен акционер с около 10% в „Слънчев бряг“ АД. Той притежава още хотелския комплекс „Хелена ризорт“ в Слънчев бряг. Името на Маджо се обвързва и с концесията на северния плаж в курорта, който беше предоставен на негова приближена фирма от бившия министър на туризма от правителствата на ГЕРБ Николина Ангелкова.

Мирослав Иванов 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати