Транспорт

Wizz Air и Neste подписват споразумение за доставка на устойчиво авиационно гориво

   
Wizz Air и Neste подписват споразумение за доставка на устойчиво авиационно гориво

Wizz Air, най-бързо развиващата се авиокомпания в Европа и най-екологично устойчивият авиопревозвач в световен мащаб*,подписа меморандум за разбирателство (MoR) с Neste за доставка на устойчиво авиационно гориво (SAF) от 2025 г. Споразумението дава възможност на Wizz Air да закупи 36 000 тона SAF от Neste за нуждите на маршрутната мрежа на авиокомпанията в Европа и Великобритания. Това сътрудничество гарантира, че Wizz Air ще може още повече да напредне с плана си за намаляване на интензивността на CO2 на пътник-километър.
Подписаното споразумение утвърждава позицията на Wizz Air като най-устойчивият избор за въздушно пътуване и е ключова част от екологичната стратегия на авиокомпанията занамаляване на интензитета на въглеродните емисии с 25% до 2030 г. и свеждането им до нула до 2050 г. През 2022 г. Wizz Air постигна своят най-нисък годишен въглероден интензитет, който възлиза на 55,2 грама на пътник/км. Авиокомпанията непрекъснато добавя нови самолети Airbus A321neo към своята флотилия, като заменя с тях по-старите самолети. Делът на новите „neo“ самолети от последно поколение във флотилията на Wizz Air се планира да надхвърли 50% до края на финансовата 2023 г. Тези самолети в момента могат да летят с до 50% SAF, смесено с традиционно гориво.
Устойчивото авиационно гориво на Neste се произвежда от устойчиви източници, 100% възобновяеми отпадъци и остатъчни суровини, включително използвано олио за готвене и отпадъци от животински мазнини. SAF се смесва с традиционното авиационно гориво преди употреба и работи безпроблемно със съществуващата инфраструктура за зареждане и самолетни двигатели. SAF осигурява нивото на ефективност на конвенционалното реактивно гориво, но със значително по-малък въглероден отпечатък на база на жизнения цикъл.Използването на авиационното гориво Neste MY SAF намалява емисиите на парникови газове с до 80%** през жизнения цикъл на горивото в сравнение с използването на изкопаемо реактивно гориво.
Иън Малин, вицепрезидент и главен финансов директор на Wizz Air, каза: „В Wizz Air продължаваме да инвестираме в иновативни технологии и вярваме, че SAF е ключова част от решението за декарбонизиране на авиационната индустрия. Партньорството с Neste, водещият световен производител на SAF, потвърждава напредъка ни в намаляването на интензивността на въглеродните емисии, която вече е една от най-ниските сред авиокомпаниите в света. Работейки заедно с Neste, ние ще стимулираме приемането на SAF в нашата мрежа, проправяйки пътя към по-устойчиво бъдеще за авиацията.“
Джонатан Ууд, вицепрезидент за Европа за възобновяема авиация в Neste, сподели: „Neste се ангажира да помогне на авиационната индустрия да премине към по-устойчиво бъдеще. Това споразумение с Wizz Air, един от устойчивите лидерите в индустрията, свидетелства как даваме възможност на авиокомпаниите да използват SAF в своите маршрутни мрежи. Очакваме с нетърпение да работим заедно с Wizz Air за намаляване на техните въглеродни емисии, като увеличим годишния си производствен капацитет на SAF до 1,5 милиона тона до края на 2023 г.“

*Според данни на CAPA – Center for Aviation Awards for Excellence 2022
**Когато се използва в чист вид (т.е. несмесен) и се изчислява с установени методологии за оценка на жизнения цикъл (LCA), като методологията на CORSIA.


За Wizz Air:
Wizz Air, най-бързо развиващата се нискотарифна авиокомпания в Европа, оперира флотилия, състояща се от 177 самолета Airbus А320 и А321. В Wizz Air екип от авиационни експерти предоставя висококачествено обслужване и много ниски цени на билетите, което прави Wizz Air предпочитаният избор на 27.1 милиона пътници за финансовата година F22, приключваща на 31 март 2022 г. Wizz Air е листната на Лондонската фондова борса под тарифен номер WIZZ. Наскоро компанията бе класирана в топ 10 на най-безопасните авиокомпании в света за 2022 г. от AirlineRatings.com – единствената световна агенция за безопасност и рейтинг на авиокомпаниите, а също и бе обявена за Aвиокомпания на 2020 г. от Air Transport Awards – най-желаното признание, което авиокомпания или отделна личност може да получи, открояващо личност или организация за впечатляващо представяне, иновации и ексклузивна услуга. Wizz Air беше призната за „Най-устойчивата нискотарифна авиокомпания“ в рамките на Световните награди за финансова устойчивост 2022 г. и за „Глобално най-екологично устойчивата авиокомпания на годината“ от CAPA-Centre for Aviation Awards for Excellence 2022.
За Neste:
Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) разработва решения за борба с изменението на климата и ускоряване на преминаването към кръгова икономика. Ние пречистваме отпадъци, остатъци и иновативни суровини във възобновяеми горива и устойчиви суровини за пластмаси и други материали. Ние сме водещият световен производител на устойчиво авиационно гориво и възобновяем дизел и разработваме химическо рециклиране, за да се борим с предизвикателството на пластмасовите отпадъци. Ние се стремим да помогнем на клиентите да намалят своите емисии на парникови газове с нашите възобновяеми и кръгови решения с най-малко 20 милиона тона годишно до 2030 г. Нашата амбиция е да превърнем петролната рафинерия в Порвоо във Финландия в най-устойчивата рафинерия в Европа до 2030 г. Представямевъзобновяеми и рециклирани суровини като втечнена отпадъчна пластмаса като суровини за рафинерии. Поели сме ангажимент да постигнем въглеродно неутрално производство до 2035 г. и ще намалим интензитета на въглеродните емисии на продаваните продукти с 50% до 2040 г. Също така сме поставили високи стандарти за биоразнообразието, правата на човека и веригата на доставки. Постоянно сме включвани в индексите за устойчивост на Dow Jones и в списъка Global 100 на най-устойчивите компании в света. През 2021 г. приходите на Neste възлизат на 15,1 милиарда евро. Прочетете повече: neste.com
 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати