Анализи

СПА туризмът е водещ в 15 общини

   
СПА туризмът е водещ в 15 общини

​През 2022 г. се наблюдава значителен интерес към СПА туризма в България. По обобщени данни от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) повече от 13 на сто от регистрациите на туристи в България са били в общините Велинград, Хисаря, Сандански, Разлог, Павел баня, Сапарева баня, Гърмен, Девин, Кюстендил, Вършец, Минерални бани, Стрелча, Костенец, Долна Баня, Баните. Реалният дял на СПА туризма е доста по-висок, тъй като СПА се предлага и в основните морски и планински курорти, както и в много други дестинации във вътрешността на страната, където могат да се практикуват и съчетават успешно различни форми на туризъм, съобщи Министерството на туризма на интернет страницата си.

Обобщена структура на туристопотока 

​В повечето от изброените общини делът на българските туристи надхвърля 90 на сто. Чуждестранните туристи общо за изброените общини са над 70 000. Сред гостите от чужбина най-много са от Северна Македония, Израел, Румъния, Гърция, Германия, Великобритания, Сърбия и др. 

Възрастова структура на туристите 

Интерес към СПА туризма има от всички възрастови групи. По-младите туристи обикновено го свързват с отдих и релакс, а по-възрастните туристи често пътуват с цел укрепване на здравето. По обобщени данни от 15-те общини, най-висок е делът на туристите между 45 и 59 г. - около 32 на сто. 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати