Анализи Новини

Панагюрското село Баня е с потенциал за развитие на балнео и СПА туризъм

   
Панагюрското село Баня е с потенциал за развитие на балнео и СПА туризъм
Панагюрското село Баня е било известно с минералните си извори
  Мирослав Иванов, Панагюрище

Панагюрското село Баня е известен балнеоложки курорт от миналото със своите три минерални извори. Намира се на 11 км от гр. Панагюрище. Водите са полезни за лечение на сърдечно-съдови заболявания, заболявания на храносмилателната система и белите дробове. Към минералните бани има открит плувен басейн , балнеосанаториуми, частни квартири, къщи за гости и малки хотели.
В местността "Върбишки дол" има останки от антично селище, а в западната част на селото - останки от средновековна крепост. 
С изключителната си природа и минералните извори, село Баня предлага отлични условия за отдих и развлечения. Населението е християнско - има две църкви и малък параклис със стари и красиви стенописи. Запазена е църквата "Св.Никола" (1840г.) с ценен иконостас и стенописи.
Баня съществува от времето на траките. Открита е гробница на тракийски владетел, съркофагът от която е изложен в кметството. При разкопки са намерени различни сребърни и златни накити, монети и други артефакти от различни векове. Крепостта, където през турско време, се е криело местното население, се нарича Калето или Красен.
Родно място е на един от организаторите на Априлското въстание Поп Груйо Бански и неговите съратници Атанас Калоянов и Стоян Каролеев. Тук са идвали Левски и Бенковски.
 
Мирослав Иванов, Панагюрище 


Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати