Анализи Новини

Родос е един от най-красивите гръцки острови

   
Родос е един от най-красивите гръцки острови

Родос е четвъртият по големина гръцки остров, част от островната група на Додеканезите. Той е по-близко до Турция (18 км), отколкото до столицата Атина (400 км).
Родос предлага забележителен микс от култура, история, плажове и приключения, поради което е и една от предпочитаните дестинации в южната ни съседка.

Ето няколко факта за този гръцки рай:

В превод от гръцки, Родос означава роза. И наистина, когато посетите острова, ще се уверите, че там действително има много цветя.

Парчето земя, което е с форма на острие на стрела, е дълго почти 80 км и широко 38 км. 


При ясно време от Родос може да се види Турция. До Мармарис се стига за 30 минути с катамаран или за под 2 часа с ферибот.

На острова се намира едно от Седемте чудеса на света - Колоса на Родос. Статуята на бога на слънцето Хелиос е построена между 292-280 г. пр.н.е. и е разрушена при земетресение през 226 г. пр.н.е.

Старият град е включен в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Той представлява една от най-добре запазените крепости в Европа.  

 
Долината Петалудес е уникален ботанически оазис. Всяка година там се събират милиони пеперуди, за да мигрират. Намира се на около 10 км от летището.

Сред останалите исторически забележителности на острова са: Улицата на рицарите и крепостните стени на града, Дворецът на Великия магистър на хоспиталиерите, Акрополът в Линдос, Манастирът „Панагия Цамбика“, Некрополът в Кораконеро, Музеят на съвременното гръцко изкуство и др.

Най-добрите плажове на остров Родос са разположени на източния му бряг, между градовете Родос и Линдос. 

На острова днес живеят около 125 000 души.

Местните хора произвеждат 19 вида вино. Именно на Родос се намира и една от най-старите изби в света.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати