Новини Събития

Казанлък ще бъде домакин на международен форум за опазване на културното наследство на ЮНЕСКО

   
Казанлък ще бъде домакин на международен форум за опазване на културното наследство на ЮНЕСКО

През септември т.г. Община Казанлък ще бъде домакин на международен семинар за обучение за опазване на културното наследство с фокус към разкритите тракийски могили в Долината на тракийските царе. За това се договориха вчера кметът на Казанлък Галина Стоянова с представители на Фондация „Балканско наследство“.

Проектът е финансиран от ЮНЕСКО в размер на 20 000 щ.д. Целта е обучение за създаване на генерални планове за консервация на културно наследство. На международния форум в Казанлък млади специалисти ще почерпят от опита на експерти от Съединените щати, Великобритания и България. Във форума ще участват и представители на български институции и общини, които имат отношение към сферата на опазване на културното наследство.

 

Преди осем години Община Казанлък кандидатства с осем тракийски гробници от Долината на тракийските владетели, наред със защитената Тракийска гробница, за включване в Индикативната листа за включване в списъка на световното културно наследство под защитата на ЮНЕСКО. Деветте гробници от Казанлъшката котловина са сред най-добре съхранените и представителни образци на тракийската гробнична архитектура: гробниците „Голяма Косматка“, „Оструша“, „Крън II“, „Голяма Арсеналка“, „Шушманец“.

Желанието на кмета на Казанлък и нейният екип е те да се превърнат в сериен обект „Царският некропол на тракийския град Севтополис“ като част от културното наследство на ЮНЕСКО.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати