Новини Хотели

Курорт предлага автентично преживяване сред фиордите в Норвегия

   
Курорт предлага автентично преживяване сред фиордите в Норвегия

Архитектурното студио Snohetta, ангажирано от предприемача Tom Bjarte Norland и датската марка Vipp, отвори нов курорт на Lysefjord на западния бряг на Норвегия. Проектът Bolder включва четири вили, които според авторите трябва напълно да заличат границите между външното и вътрешното пространство.
Стартиран през 2020 г., проектът се е родил от желанието на екипа да предложи на посетителите автентично изживяване, в което природата играе основна роля. Вилите Stylten, Myra, Stjerna и Eldhuset са разположени на ръба на фиорда и са грациозно интегрирани в пейзажа, така че нищо да не нарушава хармонията с природата. Те стоят на бетонни колони и имат стъклени фасади, за да може гостите да се любуват на околността от всяка част на пространството.
„В проекта Bolder ние имахме за цел да постигнем възможно най-ниско въздействие върху околната среда. Къщите са повдигнати от земята, за да създадат усещане за безтегловност по ръба на планинските склонове надолу към синия фиорд. Това дава All Inclusive изживяване - посетителите могат да се върнат в уютна топла дървена вила с панорамна гледка, след като вече са разгледали фиорда навън" казва архитектът на Sn0hetta Франк Денис Форе.
Вилите са заобиколени от борове и камъни на хиляди години. За да се намери паралел с естествената среда, доминирана от гранит и иглолистни видове, от Sn0hetta са избрали като основни материали дърво и бетон. Архитектите залагат и на максимално влагане на местните ресурси - дърветата, които трябвало да бъдат изсечени, за да се разчисти теренът, по-късно са използвани в проекта. Вилите са построени от червен кедър, който с течение на времето става сив, позволявайки им да се слеят със скалистия пейзаж. Дъбът, използван в интериора, е третиран по различен начин за всяка къща. Асиметрично разположените платформи, върху които са монтирани сградите, изглеждат наклонени към фиорда, което само засилва усещането за безтегловност.
За да предаде спокойствието на природата и вътре, екипът е решил интериора в минималистичен стил и е избрал мебели от естествени материали в земни тонове. На горния етаж е кухнята и трапезарията, проектирани от Vipp, а на долния е спалнята с вградено легло и баня. Дърво, мрамор и кожа формират основата на палитрата, докато бетонният под помага да се добави завършек към разнообразието от текстури.
С изключение на електричеството, съоръжението е напълно автономно. Курортът използва изворна вода, която се пречиства допълнително чрез инсталации под паркинга.
Три вили са готови и отворени за резервации от 1 февруари. Последната, Eldhuset, ще започне да приема гости през пролетта. Като част от проекта следващите няколко години ще бъдат добавени нови обекти, включително салон и ресторант, предлагащ местни продукти.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати