Новини Транспорт

Японско изобретение ще направи космическия туризъм значително по-евтин

   
Японско изобретение ще направи космическия туризъм значително по-евтин

Туристическите пътувания до ръба на Космоса в момента струват милиони долари и определено не са по джоба на всеки. Но от японската стартъп компания Iwaya Giken вярват, че със своето изобретение могат да смъкнат „цената на билетите“ под сто хиляди долара, което същевременно ще позволи на пътниците да се насладят на гледката от 25 километра височина, в рамките на един час.

Кейсуке Ивая, главен изпълнителен директор на компанията, работи от 2012 г. върху създаването на по-евтин вариант за провеждането на туристически полети в стратосферата за обикновените хора. Неговото решение е херметичен контейнер с диаметър от 1,5 метра и място за двама души, който е прикрепен към балон. Прототипът се нарича T-10 Earther, съдейки от публикациите в профила на Ивая във Facebook, и ще бъде първото подобно изобретение, което ще влезе в производство. Първоначално са били разработени девет различни модела, преди компанията да се спре на дизайна, показан на снимките.

Кейсуке Ивая твърди, че T-10 Earther може да се издига на височина от около 25 километра над Земята с помощта на балон. Ще се допуска само по един турист, тъй като едното от двете места е отредено за квалифициран пилот. Балонът се нуждае от два часа, за да издигне пътническата кабина на максималната височина. Щом бъде достигната стратосферата, туристите ще могат да се насладят на уникалната гледка за час, преди да започне спускането, което отнема още 60 минути до кацането.

Първоначално „билетите“ за космическата екскурзия ще струват около 180 000 долара, но Ивая е уверен, че с течение на времето цената ще падне под 100 000 долара. Самият транспорт е определян като „сравнително екологичен“, тъй като балонът е пълен с хелий, който може да се използва повторно след всяко пътуване. Желаещите ще могат да си запазват места още от тази седмица, но към момента не е съвсем ясно как се подават заявленията. Имената на първите петима пътници няма да бъдат разкрити до октомври, като в началото от Iwaya Giken ще се стремят да извършват по едно пътуване седмично. В компанията се шегуват, че това би трябвало да им даде достатъчно време, за да убедят правителството на САЩ, че техните балони не се използват за шпиониране.

Междувременно от Blue Origin на Джеф Безос вече проведоха 20 мисии, предлагащи кратко пътуване до ръба на космоса, докато мислят как да поставят слънчеви панели на Луната. От SpaceX пък все още планират полета на японския милиардер Юсаку Маезава около Луната, като вече имат заявка и за втори такъв от Денис Тито, останал в историята като първия космически турист, и неговата съпруга.

 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати