Новини Транспорт

Karavani.bg привлече инвестиции от 120 000 лв. за устойчив туризъм

   
Karavani.bg привлече инвестиции от 120 000 лв. за устойчив туризъм

Българската платформа за онлайн резервация на каравани Karavani.bg привлече над 120 000 лева в нов рунд на финансиране, който цели да либерализира възможностите за инвестиции в развитието на устойчивия туризъм у нас, съобщиха от компанията.

Набирането на средства бе насочено изцяло към микроинвеститори, които имат сходни интереси. За целта беше създаден проектът Karavani.bg Investment Club с амбициозната задача да основе общност от професионалисти, които инвестират заедно, за да участват активно в развитието на къмпинг категорията, растяща устойчиво в международен и локален план, напомнят от компанията. 

Първата кампания постигна значителен успех, коментират от платформата, като над 30 души изявиха желание да се включат, а 10 от тях бяха одобрени и станаха част от рунда като инвеститори в Karavani.bg. Набраните средства ще бъдат използвани за цялостно технологично развитие на платформата и услугите, които се предоставят както на потребителите, така и на бизнеса - нови функционалности за собствениците на каравани, добавяне на три чуждоезични версии, интеграция с най-голямата румънска платформа за отдаване на кемпери под наем, добавяне на възможности за резервации на каравана на изплащане и др. Средствата ще бъдат реализирани и в посоки достигане до нови b2b клиенти, изграждане на обслужване на международни клиенти, повече съдържание, по-добро SEO индексиране, изграждане на програма за лоялност. В плановете на Karavani.bg е и да достигне до още външни пазари.

"Ще продължим да даваме възможност на хората, които имат отношение към сектора или желание да инвестират средства в развитието на бързо растяща българска компания, като същевременно създаваме все повече възможности за екологичен туризъм, employer branding и провеждане на тиймбилдинги и корпоративни събития на брега на морето", споделя Николай Неков, основател и CEO на Karavani.bg. "В световен план туристическият и в частност къмпинг секторът се развиват доста бурно. Водещата световна компания за краткосрочно отдаване на ваканционни домове и жилища под наем обяви нов рекорд в цената на акциите си в следствие на повишеното търсене. Karavani.bg следва световните тенденции в развитието на сектора, отговаряйки на различните желания на потребителите и предоставяйки качествена и сигурна услуга. Всичко това ни дава широко поле за действие и за постигане на резултати", коментира още Неков.

В същото време данните от старта на 2023 г. са повече от обнадеждаващи, коментират от компанията, като посочват, че Karavani.bg отчита четири пъти повече посетители и поне толкова повече резервации в сравнение със същия период на 2022 г. Очакванията са компанията да задържи темпото на растеж и да успее да порасне четири пъти през сезона. Тази година платформата ще работи и за привличането на повече чужденци в българските къмпинги, за предлагането на каравани за компании, фирмени събития и обучения, както и за разширяване на спектъра от предложения и нови категории. Целта е през 2023 г. стартъпът да се утвърди като най-бързоразвиващата се дигитална платформа в туристическия сектор.

Стъпвайки на постигнатото до момента, на създаването на устойчив нов модел и на амбициозните си планове за развитие, миналата година Karavani.bg привлече и 100 000 лв. от Фонда за рискови инвестиции Innovation Capital.

"Един от факторите, които ни накараха да инвестираме в Karavani.bg, е потенциалът за растеж. Да, България е сравнително малък пазар, който все още се образова и хората все повече ходят на къмпинг и използват каравани. Но все още няма играч, който да е на пазарите от Балканския полуостров - Гърция, Румъния, Черна гора, Хърватия и др. Тоест, потенциалът е да излезеш на тези пазари и да се развиеш там. Екипът на Karavani.bg направи първите стъпки и очакваме да видим един още по-голям растеж през следващите 2-3 години", сподели Явор Гочев от Innovation Capital.

Karavani.bg Investment Club предоставя различи възможности за инвестиция в проекта и остава отворен за бъдещи инвестиции, предстои и по-голям инвестиционен рунд през 2023 г. Като компания, преминала детайлен дю дилиджънс процес от Фонда на фондовете, който се отчита пред ЕС, тя ще предоставя пълна прозрачност на приходи и разходи с финансови отчети на всяко тримесечие.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати