Новини Събития

Румънските туристи бележат увеличение с над 24% у нас през 2022 г.

   
Румънските туристи бележат увеличение с над 24% у нас през 2022 г.

Заместник-министър Мариела Модева участва в откриването на международното туристическо изложение TTR, което се провежда в Букурещ, Румъния, в периода 23-26 февруари 2023 г. TTR е най-значимото събитие в Румъния за туризъм, като през 2023 година се провежда за 47-ми път. Изложението е отворено както за професионалисти, така и за масова публика и представя най-новите и интересни туристически предложения от страната и чужбина.

Проф. Модева поздрави организаторите и гостите на събитието от името на българския министър на туризма д-р Илин Димитров и подчерта, че Румъния е една от най-важните дестинация за входящ туризъм у нас.

„Ние сме народи със сходни култури и бит. Вървим рамо до рамо в нашите цели и стремежи на всякакви равнища – разбира се, най-актуалната ни цел е да станем част от Шенгенското пространство. Много е важно, че румънските гости познават страната ни добре, те предпочитат да се завръщат у нас отново и отново – което само доказва нашата привлекателност за съседите ни“, изтъкна във встъпителните си думи заместник-министър Модева. Тя подчерта, че в икономически план Румъния в момента е вторият най-голям наш търговски партньор в ЕС със стокообмен повече от 14 млрд. лева за последната година и това обуславя ролята на страната и в областта на туризма, който е сектор с множество свързани индустрии. Същевременно, Румъния е водещ пазар – България традиционно е сред най-предпочитаните от румънските туристи дестинации. През миналата година румънските туристи у нас са били над 1,2 млн., а с транзитно преминаващите достигат около 1,8 млн. С изключение на първата година от пандемията, броят на румънските туристи бележи постоянен ръст, подчерта проф. Модева. Министерството на туризма работи активно за все по-голямото популяризиране на страната ни, като пример за това е активното участие на България на изложението TTR в Букурещ.

„България се рекламира с разнообразни клипове като целим да има устойчивост в рекламата на страната ни и нека не забравяме, че тази поредица от клипове печели международни награди. Това беше една успешна съвместна кампания с румънска медия. Стараем се да проявяваме иновативни похвати и да прилагаме оригинални идеи, спазвайки редица ограничения, в т.ч. финансови, правни и др. Доброто ни партньорство с телевизионния канал продължава и в момента работим и в посока реализация на други добри инициативи. Страната е много важен наш партньор в програмите за трансгранично сътрудничество – ИНТЕРРЕГ ЕВРОПА 2021-2027 година и Дунавската стратегия на ЕС. Имаме желание да търсим партньорство по програмите Еразъм +, както и по други възможности за проекти с европейско финансиране“, отбеляза заместник-министър Модева.

В рамките на изложението българският заместник-министър проведе срещи с държавните секретари в Министерството на предприемачеството и туризма на Румъния Тудурица Лунгу и Лучиан Йоан Рус. Те обсъдиха възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в контекста на ЧИС, Дунавската стратегия и ОИСР. На 24 февруари българският щанд беше посетен лично от посланик Радко Влайков, който заедно с проф. Модева и оглавяващия Службата по търговско-икономическите въпроси в Румъния Ивайло Маринов отидоха до щандовете на българските участници в рамките на националното представителство и разговаряха с тях.  Всички изразиха удовлетворението си от големината на националния щанд тази година и от отличната организация на българското участие на изложението TTR.

Българският щанд тази година е наистина внушителен. В отговор на изключителния интерес от страна на туристическия бранш в България, щандът, организиран от Министерство на туризма по време на пролетното издание на изложението, е увеличен на 250 кв. м (за сравнение през 2022 г. той е бил 150 кв. м). Тази година участие са заявили 32 фирми и общини като Община Силистра, Община Банско, Музей "Дом на хумора и сатирата", Регионален етнографски музей на открито "Етър", Община Габрово, Музей на архитектурно-исторически резерват "Боженци", както и други представители на администрацията и частния сектор.

Още в първия ден на изложението стана ясно, че гостите на TTR са впечатлени от него. Румънските ни съседи показват засилен интерес към морски, СПА и уелнес, културен, винен, гурме, ЕКО и селски туризъм.

Румънските туристи харесват нашето Черноморие, но посещават и цялата страна, сочат данните.

За периода 1 декември 2022 – 11 февруари 2023, който включва Коледно-Новогодишните празници, са отбелязани около 35 хиляди регистрации на румънски туристи в местата за настаняване (данните за еднодневните румънски туристи и транзитно преминаващи не са публикувани, а с тях числото на румънските туристи у нас значително би нараснало).

Посещения на румънски туристи за периода 1 декември 2022 – 11 февруари 2023

Банско

12 000

Варна

5 000

Столична община

3 600

Балчик

3 600

Велико Търново

2 900

Самоков

2 900

През 2022 г. бе отбелязан ръст от 24,7% спрямо 2021 г. по данни от местата за настаняване и брой регистрации на румънски туристи. Когато става въпрос за посещенията без транзит за 2022 година, то тук отбелязваме ръст от 52,1%. Общият ръст на всички посещения със и без транзит е 44,2%.

През последните дни много румънци избраха за ученическата ваканция на децата си семейна почивка в българските зимни курорти.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати