Събития

Пореден италиански град продава къщи за 1 евро

   
Пореден италиански град продава къщи за 1 евро

Тъй като цените на имотите и страховитите лихвени проценти на ипотечни кредити винаги ще бъдат актуална тема, Италия отново се намесва, за да предложи ненадмината оферта. Градчето Сант'Елия а Пианизи в живописния регион Молизе обяви за продажба осем къщи само за 1 евро.

Това е доста изгодна оферта за бъдещите собственици на жилища, но има и уловка, разбира се. Къщите се нуждаят от ремонт. Бъдещите собственици ще трябва да внесат депозит в размер на 5 000 евро, преди да бъдат извършени необходимите ремонтни дейности. Те ще трябва да платят и всички обичайни такси, свързани със собствеността на жилище, уточнява TimeOut.

Според кмета новите жители на Сант'Елия а Пианизи ще трябва да спазват и определени правила. Да представят на местната власт проект за обновяване в рамките на шест месеца след закупуването на къщата, а ремонтът да бъде завършен през следващите три години. Градът ще облагодетелства купувачите, които планират да наемат местни работници, да използват регионални материали и да извършат ремонта в най-кратък срок.

Каква е идеята зад всички тези изисквания? Надеждата, разбира се, че инвестициите и ремонтите от страна на новите собственици на жилища ще спомогнат за стимулиране на икономиката на града. Освен това по този начин е по-вероятно новите жители да изградят връзка със селището и да се грижат за неговото бъдеще.

Къщите за 1 евро в Сант'Елия а Пианизи са част от все по-популярната инициатива за възстановяване на малки градчета в Италия. Тъй като младите се насочват към големите градовете в търсене на възможности за работа, италианските села се превръщат в тихи райони с малобройно и застаряващо население, подобно на България.

За да направят градовете си по-жизнени, много региони са приели стратегии за придобиване на жилища на достъпни цени като тази. Сред тези, които са купили къщи за 1 евро, са известни личности като британския писател и водещ на токшоу Алън Кар и актрисата от "Семейство Сопрано" Лорейн Брако.

Оказва се, че не само знаменитости се интересуват от подобни оферти. Именно това насърчава управата на малки градчета и селца да не се отказва, въпреки възможните критики.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати