Събития

Започна Кукерландия в Ямбол

   
Започна Кукерландия в Ямбол

Министърът на туризма д-р Илин Димитров откри Международния маскараден фестивал "Кукерландия" в Ямбол. Събитието продължава до неделя, 26-и февруари, с интересна и вълнуваща тридневна програма, обещана от организаторите, съобщиха днес от пресцентъра на Министерството на туризма.

По време на откриването министър Димитров поздрави организаторите за вложения професионализъм и хъс в популяризирането на обичаите и традициите в Ямбол и околността. "Международният маскараден фестивал "Кукерландия" е не само едно от най-чаканите и атрактивни събития в Ямбол и региона. През годините той се утвърди и като едно от значимите събития в културния календар на България, един добър повод в края на февруари туристите да изберат тази дестинация. Поздравявам Ви за интересната и разнообразна програма, която се надявам да допринесе и за развитието на културния туризъм в региона. Пожелавам на самодейците с все същото желание, въображение, енергия и ентусиазъм да участвате, да премерите сили и нека най-добрите победят в състезателната част", заяви министър Димитров по време на откриването.

В първата фестивална вечер карнавално шествие тръгна от улица "Търговска", предвождано от емблематичните ямболски гигантски маски и Гайдарски състав при Национално училище за фолклорни изкуства "Филип Кутев", Котел. Шествието приключи пред сцената до община Ямбол, за да започне огненият спектакъл на "ЖАР театър".

Богатството на българските маскарадни игри ще бъде представено от кукери, сурвакари, мечкари, русалии и много други участници през празничните дни. По мащаб ямболският фестивал е сред най-големите и пищни събития в страната. През годините в него са участвали групи от Македония, Румъния, Молдова, Хърватия, Сърбия, Гърция, Турция, Русия, Украйна, Португалия, Китай, Корея, Индонезия.

Това е ХXIV–то издание на фестивала, който традиционно се случва между Месни и Сирни Заговезни, преходен период между зимата и пролетта в българския обреден календар.

Програмата предвижда още интересни събития, част от които е детска творческа работилница, фотографска изложба и кулинарен шоу-спектакъл. Според съпоставими данни на НСИ, туризмът в област Ямбол се е възстановил почти напълно от пандемията.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати