Анализи Новини

Вижте Тимишоара - европейската столица на културата за тази година

   
Вижте Тимишоара - европейската столица на културата за тази година

Тимишоара трябваше да бъде европейска столица на културата през 2021 г. Пандемията обаче отложи това с две години.Румъния планира да инвестира 150 милиона евро в инфраструктурни проекти в новата европейска столица на културата. С част от тези средства ще се възстановят стари кина, както и най-старата сграда в Тимишоара - замъкът Хуняде.
Богатата културна програма през 2023 г. ни дава основание да препоръчаме посещение на Малката Виена в следващите месеци.
Ето и още няколко причини да се отправите към тази част на съседната ни страна:
Това е третият по големина град в Румъния, както и един от най-зелените. Името му в превод означава "крепост на брега на река Тимиш". В миналото (през XIV в.) градът става резиденция на унгарския крал. 

 
Тимишоара е първият град в Европа и втори в света - след Ню Йорк, който инсталира електрическо осветление по улиците си. Това се случва през 1884 г. Първите трамваи в Европа също тръгват по улиците на Тимишоара. Задвижвани са от коне, тъй като това се случва през 1864 г. Тук се издига и един по-необикновен музей - Музея на революцията от 1989 г., който проследява историческите събития, довели до свалянето на Чаушеску от власт. На хълма край града се издига замък на Хуниадите от XV век, който запознава посетителите си с готическата архитектура на Средновековието. 

 
В пределите на замъка се намира един от най-старите музеи на Румъния – музея на провинция Банат. Оперният площад, Старата синагога и Старата крепостна стена, построена през 1773 г., са останалите места, които заслужават внимание по време на престой в града.
Смята се, че в Тимишоара може да опитате най-вкусната кухня в цяла Румъния. Най-добрите ресторанти, кафета и барове се намират в центъра на града. Тимишоара се намира на около 5 часа с кола от Видин и на 6.30 часа от София. Градът може да бъде разгледан за два дни, според екскурзоводи.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати