Анализи Новини

10-те най-красиви водопада в света

   
10-те най-красиви водопада в света

Много хора търсят начин да се отърсят от напрегнатия начин на живот чрез пътувания и опознаване на нови места. Някои обаче предпочитат природата, което е евтин начин да се отърват от стреса на забързания ден. Ако не сте фен на големите и претъпкани градове, то можете да намерите вдъхновение с гледки към най-красивите водопади в света. Ето кои са те: 

Плитвице (Хърватия)

Плитвичките водопади са част от национален парк в Хърватия, който носи същото име и е най-старият в Югоизточна Европа. Включени са в обектите от световното наследство на ЮНЕСКО на Стария континент. Разполагат с 16 синьо-зелени езера и естествено изградени язовири, които създават множество водопади. Най-високият от тях е 70 м. Именно тези водопади правят Плитвице едно от най-атрактивните туристически места в света. През зимата водата там замръзва. 

 

Каракол Фолс (Бразилия)

Една от най-известните туристически атракции в Бразилия. Височина им е 130 м. Намират се близо до град Канала, в държавния парк “Каракол”. Водопадите са между борова гора и южната крайбрежна атлантическа гора. До основата им може да се стигне по стръмна пътека от 927 стъпки. Това е вторият най-посещаван водопад в страната след Игуасу. През 2009 г. неговите красоти са били видяни от повече от 289 000 души. Има 30-метрова наблюдателна кула, която е снабдена с асансьор и от която се открива панорамна гледка, както и кабинков лифт. В района има също ресторант и малки магазинчета. 

 

Ханакапиаи (Хавай/САЩ)

С височина от 91 м. Ханакапиаи е истинско предизвикателство за гостите на Хавай. Преходът към него е 3.2 км. Местните препоръчват да се избягват посещенията му в сезона на мусоните, заради опасните пътеки. Той е фон на много холивудски филми, сред които и “Джурасик парк”. В близост до него се намира и плажът “Ханакапиаи”, който предлага широка ивица за разходки. 

 

 

Йосемити (Калифорния/САЩ)

Най-високият водопад в Национален парк “Йосемити”, с разпад от най-горната до най-долната му част от 739 м. Най-доброто време да го посетите е пролетта, като тогава можете да видите максималния поток на водата. Тя обаче замръзва напълно през зимата. Най-сухият му период пък е през август, според анализаторите. Посетителите могат да получат прекрасни гледки към водопада от долината и то след няколко километра преход, което го прави идеален за пешеходен туризъм.

 

 

Игуасу (на границата между Бразилия и Аржентина)

Високият 81 м. водопад започва от едноименната река. Той се състои от няколко по-малки природни образувания, свързани с вода на няколко нива. Това прави гледката още по-красива. Оформя най-впечатляващата граница между две държави в света. Включен е в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Най-добрият период за разходка до него е през пролетта.

 

 

Детиан Фолс (Китай)

Най-големите транснационални водопади в Азия, намиращи се на границата между Китай и Виетнам. Водата в тях пада от 30 м. Заобиколени са от варовици и гъсти дървета. Една от най-прочутите дестинации в Китай. Дълбокият басейн в основата им е дом на множество големи риби, което предполага развитието на риболовен туризъм в този район. В него има вечнозелени растения и редки животни.

 

 

Тугела (Южна Африка) 

Вторият по височина водопад в света е позициониран в Кралския национален парк, в ЮАР. Издига се до 947 м. Води началото си от река Тугела, заради което се разлива в три различни линии, което прави падането на водата още по-интересно. Най-удобен и приятен за посещение е през лятото. Над водопада има къмпинг и хижа. 

 

 

Ниагара (САЩ)

Разполага се в източната част на Северна Америка, на границата между САЩ и Канада. Състои се от три части: Подковата, Американски водопад и по-малкия Брейдъл Вейл. Той е най-широк и най-голям на континента. Причина за появата му преди 10 000 години е ледникова дейност. 30 млн. туристи посещават Ниагара всяка година. Всяка секунда от него пък се стичат 267 811 литра вода. Красотата му се допълва и осветеността му през нощта. Близо до него има оранжерия за пеперуди.

 

Виктория (Южна Африка) 

Водопадът Виктория е най-голямата завеса от падаща вода в света. Той е на границата между Замбия и Зимбабве. Широк е 1.7 км. и е висок между 90 и 107 м. 500 млн. кубически метра вода текат на всеки 60 секунди от него. Вижда се на разстояние от 50 км. Посочен е за едно от 7-те чудеса на света. Част от списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Казват, че грохотът му заглушава шума на влак.

 

 

Анхел (Венецуела) 

Най-високият водопад в света - 979 м. Попада под закрилата на Национален парк “Канайма”, който е третият най-голям в света. По време на дъждовния сезон се разделя на две. Водните пръски могат да бъдат усетени от километри. През летния сезон водата се изпарява преди да достигне основата и да създаде мъгла. Наречен е на американския авиатор Джеймс Крофърд Ейнджъл, който го открива на 16 ноември 1933 г. и го прави известен на целия свят. 



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати