Анализи Новини

Вижте паметниците, създадени от жени

   
Вижте паметниците, създадени от жени

Историите зад тези паметници са издържали изпитанието на времето и все още продължават да вълнуват. 

Въпреки че много изящни сгради са построени от мъже в чест на техните любими, съществуват и такива, които са поръчани от жени. И за да бъдат създадени, тези жени е трябвало да се противопоставят на традицията. За да почетат своите любими с храмове, гробници и скулптури, те нарушават кралските обичаи или променят архитектурните тенденции.

Ето пет места по света, където жените са се осмелили да увековечат любовта си, представени от списание National Geographic.

Кралският мавзолей във Фрогмор, Англия

Когато 42-годишният съпруг на кралица Виктория, принц Алберт, умира внезапно през 1861 г. (поставена му е диагноза коремен тиф), кралицата е съкрушена. 

"Тя прекара остатъка от живота си в почитане на паметта му - обличайки себе си и двора си в черно, оттегляйки се от обществени и социални ангажименти и обкръжавайки се с изображения на покойния си съпруг", казва британският историк Трейси Борман, автор на Crown & Sceptre: A New History of the British Monarchy." Скърбящата кралица потърси утеха и като поръча статуи и мемориали в негова памет."

Скоро след смъртта на Алберт, кралицата започва работа по мавзолей във Фрогмор - кралско имение близо до замъка Уиндзор, завършен през 1871 г. Алберт е положен да почива тук, а тя е погребана до него през 1901 г., в отклонение от кралската традиция да бъдат положени в Уестминстърското абатство или параклиса Св. Георги в Уиндзор.

Достъпът на туристи до гробницата е забранен. Но те могат да видят величествената сграда от намиращата се в съседство Frogmore House (тя отново ще бъде отворена за обществеността по-късно тази година). Но ако можеха да надникнат вътре, щяха да намерят колоритен интериор, вдъхновен от страстта на Алберт към италианското ренесансово изкуство, и като негов централен елемент, прекрасен саркофаг, увенчан с мраморни фигури на кралицата с нейния любим Алберт до нея.

Храм Кодай-джи, Япония

В гористите подножия на планината Хигашияма в Киото грациозен храм почита сина на селянин, който се издигнал до самурай и помогнал за обединяването на Япония след векове на феодални войни. Неговото име е Тойотоми Хидейоши.

Един от най-посещаваните храмове в Киото, Кодай-джи, е поръчан от скърбящата съпруга на Хидейоши, Кита-но-Мандокоро, след смъртта му през 1598 г. Известна също като Нене, тя става будистка монахиня и 19 години живее в Кодай-джи, където се намира и гробът ѝ. Въпреки че Хидейоши е погребан на друго място в Киото, духът му живее в Кодай-джи със съпругата му, казва Дейвид Л. Хауел, професор по японска история в Харвардския университет.

"Въпреки че е трудно да се надникне в сърцата на отдавна мъртвите военачалници и техните съпруги, изглежда че Хидейоши и Нене наистина са били отдадени един на друг", казва той. "Те остават заедно около 37 години - до смъртта на Хидейоши. Подобно на други могъщи мъже по онова време, той има различни наложници (Хидейоши отчаяно искал да създаде мъжки наследник), но никога не се отрекъл от Нене.

Гробницата на Хумаюн, Индия

Вдъхновение за Тадж Махал, гробницата на Хумаюн в Източен Делхи е съкровище от мрамор и червен пясъчник, което разказва историята на един император и вечната любов на съпругата му.

След като Хумаюн, владетел на индийската династия на Моголите, загива през 1556 г. на 47-годишна възраст, първата му съпруга Бега Бегум поръчва тази гробница. Това е първата голяма сграда, направена в моголски архитектурен стил - смесица от индийски, персийски и централноазиатски дизайнерски елементи, казва Наджаф Хайдер, професор по индийска история в Университета "Джавахарлал Неру" в Делхи. Хайдер добавя, че Бегум, която става известна като Хаджи Бегум след посещение в Мека, е била "силно привързана към съпруга си и паметта му".

Мавзолей в Халикарнас, Турция

Илюстрация на Мавзолея в Халикарнас

Илюстрация на Мавзолея в Халикарнас

В турския крайбрежен град Бодрум туристите могат да се разхождат из останките на 2300-годишен шедьовър. Мавзолеят в Халикарнас е едно от седемте чудеса на древния свят и съперничи на египетските пирамиди по размер и величие, според Даниел Шерер, гост-лектор по история и теория на архитектурата в Принстънския университет.

Шерер казва, че римският автор от I век Плиний Стари пише, че този мавзолей е бил поръчан от кралица Артемизия през 353 г. пр.н.е. за вечен дом за нейния съпруг (и същевременно брат) Мавзол, владетелят на Кария, територия в Днешна Турция. В ренесансовото и бароковото изкуство Артемизия често е изобразявана да наблюдава строежа на гробницата, казва Шерер.

Разказ на римския историк от първи век Валериус Максим описва Артемизия като толкова отдадена на покойния си съпруг, че смесва пепелта на Мавзол с течност, която след това изпива, "по този начин превръщайки се в жива, дишаща гробница", казва Шерер.

Стъпаловидният кладенец Рани Ки Вав, Индия

В покрайнините на Патан, малък град в Западна Индия, земята се отваря, за да разкрие чудо. Рани Ки Вав, което в превод означава "Стъпаловиден кладенец на кралицата", е разделен на седем нива от стълби, спускащи се на 19 м и украсени със скулптурни панели, включващи 1500 скулптури, съчетаващи религиозни и символични изображения.

Индия някога имала хиляди кладенци, използвани за събиране на вода за пиене, миене и къпане, преди британските колониални сили да унищожат повечето от тях. Известен също като кладенецът на кралицата, Рани Ки Вав е поръчан през XI век от кралица Удаямати и е реставриран през 80-те години на миналия век. Тя посвещава това бижу на своя покоен съпруг, крал Бхимдев I, който управлява част от сегашния щат Гуджарат в Индия.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати