Новини Транспорт

Българската ALK Airlines е проверявана 6 пъти за безопасност от EASA

   
Българската ALK Airlines е проверявана 6 пъти за безопасност от EASA
ALK Airlines има два самолета McDonnell Douglas MD-82 и два Boeing 737-300
  ALK Airlines

Агенцията за авиационна безопасност на ЕС (EASA) е извършила 6 проверки на българската авиокомпания ALK Airlines (Air Lubo) през 2020 и 2021 г. Това съобщиха за TravelNews от Министерството на транспорта и съобщенията. За периода на 2020 г. са извършени два планирани одита и един дистанционен по указания на EASA, като повдигнатите несъответствия са затворени в срок. През 2021 г. са направени два планирани одита и една инспекция в полет по маршрут, като повдигнатите несъответствия са затворени в срок.

Авиационният оператор „ALK Airlines“ е изпълнил всички изисквания за безопасна организация на управлението, безопасно поддържане в летателна годност на въздухоплавателните средства, безопасна организация на професионалната подготовка и поддържане на необходимото ниво на умения за провеждане на търговски авиационни операции от екипажите (летателен и кабинен състав), съгласно изискванията на европейските регулации за гражданската авиация под контрол на EASA и в съответствие с изискванията на Международната организация за гражданска авиация (ICAO), обясниха от Министерството на транспорта.

Във всички организирани и проведени одити на авиокомпанията са включвани и въпроси за покриване на изискванията за безопасност в съответствие с изискванията на ЕК и EASA, допълниха от ведомството.

България беше включена в  „черния списък” на Регламент 2105 от 9 декември 2019 г. за авиокомпаниите, на които са наложени „операционни ограничения в границите на Съюза”. Според текст в него, въз основа на анализ от EASA на няколко държави членки, сред които и България, са наложени „определени мерки за принудително изпълнение“. Освен това, при одита на националния ни авиационен регулатор – Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ (ГД ГВА) от страна на Международната организация за гражданска авиация ICAO по Универсалната програма за контрол на безопасността, проведен през април 2018 г., оценката на изискванията за безопасност е намалена от 83.13% на 68.32 на сто. За сравнение – средната оценка за 56-те държави от Европа и Северния Атлантик е 77.27 процента. Когато Европа констатира, че не можем да се справим с проблемите, функциите на "Гражданска въздухоплавателна администрация" ще се поемат от администрацията на друга държава членка. Процедура, която може да унизи България в очите на цивилизования авиационен свят.

Авиокомпанията АЛК (ALK - Air Lubo) е чартърна авиокомпания, която изпълнява директни полети от и до летищата в България. Собственост е на АЛК АД на Валтер Колев, Любомир Колев и Мартин Колев, показва справка в Търговския регистър. Основана е през 2012 година, като базата и се намира в София. Флотът на авиокомпанията се състои от 4 самолета: два самолета McDonnell Douglas MD-82 и два самолета Boeing 737-300. Едни от най-полулярните дестинации, които обслужва авиокомпанията са Хургада, Шарм Ел Шейх и Кайро (Египет), курорти в Турция, Тунис, Испания, Италия и други. Изпълнява основно програми на туроператора „Емералд травел“.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати