Турагенции

Туроператорите отчитат ръст от 30% в резервациите на румънците за България

   
Туроператорите отчитат ръст от 30% в резервациите на румънците за България
Щандът на България беше с рекордни размери от 250 кв. м на изложението в Букурещ
  Снимка: МТ

Туроператорите, присъствали на международното туристическо изложение TTR в Букурещ, отчитат 30% ръст в резервациите на румънците за летния сезон в България. Събитието се проведе в периода 23-26 февруари 2023 г., на което страната ни се представи с рекорден щанд от 250 кв. м. „Имаме ръст от 30% в ранните записвания на румънци за Българското Черноморие спрямо миналата година“, заяви за TravelNews Любомир Панковски, управител на туроператора „Аватар тур“, който участва на изложението. Според него продажбите вървят добре, включително и за Великден въпреки, че е по-рано тази година в средата на април. Румънските туристи като цяло правят резервации в последния момент и основно за дълги уикенди.

Панковски очаква в големите курорти да се завърнат сериозно туристите с чартъри от Централна и Западна Европа. По тази причина в някои хотели може да не останат свободни стаи за румънския пазар. Затова ще се види реално ръстът на гостите от северната ни съседка след сезона, подчерта той.

„Интересът за България е много голям и румънците обичат нашите курорти“, коментира Таня Каридкова, ръководител на отдел „Входящ туризъм“ в туроператора „Ню сън травел“, който участва на изложението в Букурещ. Традициинно най-много се търси Северното Черноморие – Златни пясъци, Албена, Каварна. Все повече се засилва интересът и на юг към Слънчев бряг, Свети Влас и Несебър, обясни тя. Според Каридкова румънците предпочитат хотели по системата all inclusive, защото излиза по-изгодно за семействата с деца.

Румъния е водещ пазар за българския туризъм. През 2022 г. у нас са дошли на почивка над 1,2 млн. румънски туристи, а с транзитно преминаващите достигат около 1,8 млн. През миналата година е отбелязан ръст от 24,7% спрямо 2021 г. по данни от местата за настаняване и брой регистрации на румънски туристи, сочат данните на Министерството на туризма.

За периода 1 декември 2022 – 11 февруари 2023, който включва коледно-новогодишните празници, са отбелязани около 35 хиляди регистрации на румънци в местата за настаняване. Най-много посещения са регистрирани в Банско и в СПА курортите.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати