Новини Транспорт

Wizz Air спира полетите си до Молдова от опасения за безопасността

   
Wizz Air спира полетите си до Молдова от опасения за безопасността

Авиокомпанията Wizz Air потвърди с официално съобщение, че ще спре полетите до столицата на Молдова Кишинев от 14 март поради опасения за безопасността на въздушното пространство.

В изявление компанията обяснява, че е взела "трудното, но отговорно" решение да спре полетите поради "високия, но не непосредствен" риск във въздушното пространство на Молдова. По-рано през деня имаше противоречиви твърдения за действията на Wizz Air, която през ноември затвори техническата си база в Кишинев.

В съобщението се казва:

"Wizz Air следи отблизо ситуацията със сигурността в Молдова и е в постоянен контакт с различни местни и международни органи и агенции, за да осигури най-високо ниво на безопасност и сигурност на операциите.

Безопасността на пътниците и екипажа остава приоритет номер едно на Wizz Air и в резултат на последните събития в Молдова и високия, но не непосредствен риск във въздушното пространство на страната, Wizz Air взе трудното, но отговорно решение да спре всички полети до Кишинев от 14 март.

След 14 март Wizz Air ще увеличи броя на полетите от Яш, Източна Румъния, което е най-близкото летище до Кишинев, където оперира компанията. Компанията ще пусне нов маршрут от Яш до Берлин и ще увеличи честотата на полетите до Барселона, Милано Бергамо, Болоня, Рим Чампино, Рим Фиумичино, Дортмунд, Ларнака, Лондон Лутън и Тревизо."

Маршрутите от Кишинев до Будапеща и Прага ще бъдат спрени без директна алтернатива, която да ги замени. Wizz Air ще премести оставащия капацитет, работещ в момента на летище Кишинев, към други дестинации в своята мрежа.

Компанията казва, че ще продължи постоянно да оценява ситуацията, за да възобнови дейността си и да отвори отново базата веднага щом това може да стане безопасно.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати