Новини Събития

Фестивалът на светлините LUNAR ще озарява София за втори път през май

   
Фестивалът на светлините LUNAR ще озарява София за втори път през май

Второто издание на Фестивала на светлините LUNAR ще се проведе в София, между 11 и 14 май 2023 г. Арт събитието ще преобрази централната част на града в огромна и сияеща галерия под открито небе, в която български и международни артисти ще представят вълнуващи 3D мапинг проекции и светлинни инсталации. Организатор и основен артистичен колектив зад проекта е българското студио за визуални ефекти MP-STUDIO, в партньорство с един от най-известните светлинни фестивали в света Festival of Lights International. Събитието ще се проведе с институционалната подкрепа на Бюрото на Европейския парламент в България, Представителството на Европейската комисия в България и Столична община, под почетния патронаж на председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев. Достъпът до всички произведения ще бъде свободен.

Над половин милион жители и гости на София посетиха пилотното издание на LUNAR, а 14 артисти от три континента създадоха творби, които дадоха нов облик на вечерния град. Тази година, четирите вечери на събитието ще предложат на публиката възможност да се потопи в оживелите чрез изкуство сгради, паркове и площади. Артисти от цял свят ще разкажат истории, ще провокират въображението и ще демонстрират безкрайните възможности на този вид произведения, поставяйки столицата ни редом до едни от най-иновативните градове в света.

„След успеха на пилотното издание на LUNAR през 2022 г. и топлата реакция на българската публика, бяхме сигурни, че мечтата ни да превърнем фестивала в традиция е напът да се сбъдне. Опитът ни с подобни формати в цял свят показва, че събитието има реалната възможност да се превърне в едно от най-успешните в Европа. Затова и тази година, заедно с нашите съмишленици, сме подготвили незабравими изненади, така че да предложим качествено арт съдържание за всички посетители от страната и чужбина,” сподели Марин Петков, основател на MP-STUDIO и LUNAR, и арт директор на Festival of Lights International Productions GmbH.

Фестивалът си поставя за цел не само да покаже вдъхновяващо изкуство, но и да отправи важни послания към своите посетители. Едно от тях ще бъде по случай Европейската година на уменията и ще е подчертае значението на човешкия потенциал, благодарение на Бюрото на Европейския парламент в България и Представителството на Европейската комисия в България.

Артистите на фестивала ще се обединят, за да насочат погледа на публиката към темата за опазването на планетата, която беше ключов акцент и в първото издание на LUNAR. Тази година, тя ще намери интересен нов прочит, благодарение на Mastercard.

„Зелената" кауза, вплетена в светлинните инсталации, разширява обхвата си с партньорството на OMV България, като част от стратегията на компанията за постигане на въглеродна неутралност. Артистите ще насочат вниманието на зрителите към усилията за ограничаване и намаляване на CO2 емисиите и към климатично неутралното шофиране.

Тази година, прилагането на посланията, вплетени в творбите, на практика ще бъде важен елемент от фестивала, който ще подпомогне облагородяването на градските пространства чрез изкуство. Това ще се случи със специалното партньорство на City Cash, в подкрепа на усилията на компанията в тази насока.

За да могат младежите в България да получат нови знания в сферата на съвременните аудио-визуални изкуства, по време на събитието отново ще бъдат организирани безплатни обучения за млади таланти. Техен домакин ще бъде хотел Hyatt Regency Sofia, а записването ще бъде отворено през месец март.

Предизвикателствата към родните и чуждестранни артисти ще продължат и тази година. Те ще имат възможност да създадат свои произведения за някои от емблематичните столични сгради, а детайли за конкурсните програми ще бъдат обявени съвсем скоро.

Повече информация и всички актуални новини за LUNAR можете да намерите на www.lunarlights.eu и на страниците на фестивала в социалните мрежи: https://www.facebook.com/Lunarlightsfestival и https://www.instagram.com/lunarlights.eu/.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати