Оферти

Романтична Полша

   
Романтична Полша

1 ден / 17.06.2023    София – Краков
Отпътуване за Полша в 14:40 ч. с полски авиолинии до Варшава. Кацане в 15:35 ч, продължение за Краков в 16:50 ч, и кацане в 17:45 ч.

Краков е един от най-старите градове в страната и е отлична начална точка за опознаването ѝ. Покрай река Висла има чудни местенца за разходка. Старият град е запазил разкошната си, средновековна архитектура – където ще бъдете очаровани от църкви, замъци и къщи. Тук легендите за рицари и дракони ви преследват на всяка крачка.
В наши дни градът е с бохемски дух и носи славата на културна столица на Полша. Тук е раят за почитателите на изтънченото изкуство, уличните артисти и музиканти и любителите на неформални литературни четения по кафенета и барове.
Посрещане и трансфер до Hotel Alexander 3* https://www.alexhotel.pl/ или подобенНастаняване, вечеря и нощувка.

2 ден/ 18.06.2023      Краков
Закуска. Обзорна пешеходна екскурзия из Краков с екскурзовод – средновековната столица на Полша и трети по големина град в страната, разположен в подножието на хълма Вавел.

Разходката започва по Флорианската улица, т.нар. „Кралски път“ (включен в списъка на ЮНЕСКОот Флорианската порта – основната градска врата, през която се е влизало в Краков (имало е още 7 порти, днес тя е единствената оцеляла)
По този път бъдещите полски крале са минавали на идване от Варшава, за да стигнат до катедралата “Вавел” за коронацията си.
Крепостта Барбакан е част от средновековното укрепление на Краков и Флорианската улица всъщност започва от нея. Построена е в готически стил, има кръгла форма и интересен покрит коридор между външната стена и вътрешния двор, по който някога са минавали безопасно защитниците на града. Днес пространството се използва за изложби, танцови спектакли и спортни състезания.
Тук се намират най-артистичните кафенета, ресторанти и магазини в Краков. На Флорианската улица е къщата-музей на художника Ян Матейко. Пак на нея е и известното кафене Jama Michalka, отворило врати още през XIX век, със запазен интериор в стил арт нуво.
Разглеждане на главният площад в Стария град на Краков, който е един от най-големите средновековни площади в Европа (площ 40 000 кв.м), той датира от 13-век и е заобиколен от исторически сгради и църкви.
Посещение на базиликата „Дева Мария”, която е с изящна и пищна украса. Базиликата Дева Мария/ Мариацката катедрала е най-голямата в Краков, изградена в готически стил през 13-14 век. Централният й олтар с височина от 80 метра е украсен с 200 фигури, представящи сцени от живота на Богородица. Базиликата е известна с провеждаща се тук церемония на всеки час през деня: изпълнявана с химн на тромпет. Изпълнението се отличава с това, че някъде по средата звукът спира, за да се почете паметта на известния тромпетист от 13-ти век, който е убит докато предупреждава града за монголско нападение.
Разглеждане на кралския замък на хълма Вавел – сърцето на града, главна резиденция на полските крале в периода от XI-XVII век. През 14 век на мястото е построена резиденцията на крал Казимир Трети Велики, от която полските крале управлявали своите владения. През 16 век замъкът е преустроен в ренесансов стил от италиански майстори и представлява най-голямата кралска резиденция в Централна Европа, която днес съхранява многобройни произведения на изкуството.
Посещение на Вавелската катедрала, в чиято крипта са погребани най-великите личности в полската история и трагично загиналия през 2010 г. в самолетна катастрофа Лех Качински със съпругата си; Ягелонския университет – един от най-старите в Европа; „Старе место”; бившия пазар на платно „Сукиенице”; Кметството и средновековната порта.
Под централния градски площад е разположен подземен музей, който разказва историята на древен Краков. В  Музей на князете Чарториски  (филиал на Националния музей) – са представени истински шедьоври на изобразителното изкуство, включително картината на Леонардо да Винчи „Дамата с хермелина“.
Разходка в стария еврейски квартал  Казимиеж, където ще видите мястото на заснемане на филма “Списъкът на Шиндлер” на Спилбърг и ще се сблъскате с призраци от не толкова далечни времена.
Някогашен самостоятелен еврейски град с улица Йозеф – Улицата на изкуството, Широката улица – улицата на древни Синагоги, Готическата катедрала, в която са погребвани полските крале. Това е идеалното място да разберете еврейската история и култура на Краков. Има много ресторанти и кафенета.
След като приключим с обзорната екскурзия, чака ни обяд с национална полска кухня.
Свободно време за самостоятелно разглеждане на града.
Вечерта фолклорна програма с  вечеря в национален ресторант в „Стария град”. Връщане в хотела, нощувка.

3 ден/ 19.06.2023  Краков – Солни мини Величка  (14 км)  –  Вроцлав  (285 км/ 3 ч)
Закуска. Напускане  на хотела в Краков и заминаване за Величка.

Посещение на една от най-известните солни мини в света „Величка”
На 14 км от Краков се намира малкият град Величка с една от най-големите и най-стари солни мини в Европа, която е на повече от 700 години. Сега солните пещери са основната атракция на града. Дълбочината на мината е 340 метра, общата дължина на коридорите и тунелите е над 245 км. 
Посещавана от туристи от цял свят, които идват за да се любуват на подземните красоти на мината и да се запознаят с методите и технологиите за добив на сол.
Солните мини Величка, включени в списъка на ЮНЕСКО са най-големият музей на солната индустрия в света.
Ще разгледате фантастичните пейзажи на мината, ще посетите подземните параклиси и ще научите за живота на миньорите и миналото на мината, когато тя е била източник на богатство за Полша. Ще обърнете специално внимание на параклиса „Света Кинга“, покровителка на миньорите – тази голяма зала е украсена с елегантни скулптури на светци изваяни от сол, както и полилей, изработен от солни кристали и копие на Тайната вечеря на да Винчи.
Вековният добив на сол превръща мината в лабиринт от изкуствено прокопани коридори и галерии, съчетани с естествено създадени подземни пещери, езера и тунели, които й придават невероятно натурален вид.
Също така, разходката има лечебен ефект: въздухът в мината има лечебни свойства поради високото съдържание на сол, като че ли под земята е оборудван санаториум.
Ще се спуснете под земята до третото ниво на дълбочина 130 метра и ще се насладите на красотата на солните пещери. Подземен път минава под земята на 327 метра и има 9 нива. Под земята водят над 350 стъпала, които ще трябва да преминете. В музея можете да проследите как добивът на „бяло злато“ се е развивал от Средновековието до наши дни.
Не е тайна, че пещерите на Величка открай време са привличали режисьори и продуценти. Ще разберете какви филми са заснети тук: във фантастичните декорации на „Величка“ ще откриете други планети, приказни страни и градове на бъдещето.
Свободно време за самостоятелен обяд.
Отпътуване за Вроцлав в югозападната част на Полша, разположен на река Одер. Течението й образува лабиринт от острови и мостове, които печелят заслужено прозвището на Вроцлав, като „полска Венеция“ или още “градът на стоте моста”.
Един от най-посещаваните градове в Полша предлага възможност за допир с историята, както и кокетни кафенета, ресторанти и хотели. Градът е изключително красив с неповторимата си архитектура, разполага с много музеи, галерии и паметници.
Неговата стара част е пъстра и жизнерадостна, каквато рядко може да се види другаде. Всяка сграда в нея е боядисана в различен, ярък цвят и независимо има ли слънце, или не, разходката по шарените улички създава страхотно настроение.
Настаняване в Hotel Campanile Wrocław Stare Miasto 3* https://wroclaw-stare-miasto.campanile.com/en-us/ или подобен. Вечеря и нощувка.  

4 ден / 20.06.2023  Вроцлав
Закуска.  
Вроцлав в миналото е бил най-старата столица на Силезия, има на 1000 годишна история. Възниква като крепост на кръстопътя между два търговски маршрута на Бохемия. През вековете е част от Полското и от Чешкото кралства, от княжеството на Пястите, Хабсбургската империя, Прусия и Третия райх. След Втората световна война Вроцлав, тогавашен Бреслау заедно с почти цяла Долна Силезия е присъединен към Полша според условията на Потсдамската конференция.

Днес продължава да е главният град на воеводство Долна Силезия и четвърти по големина в Полша.
Панорамна пешеходна обиколка на града с екскурзовод: всеки туристически маршрут тръгва от централния площад „Ринек“ – едно от основните забележителности. Тук е разположено кметството. Сградата му се смята за чудесен образец на готическата буржоазна архитектура.
По улиците на стария град (Старе место) има занаятчийски работилнички и антикварни магазини. Други забележителности са Солния площад – някога на него се е продавала сол, а днес десетки цветари са изложили ароматната си стока; Университета с кулата на Леополдин.
Една от уникалните сгради, която ще видите е Хала Стулеци, в превод Стогодишната зала. Тя е строена по плановете на архитект Макс Берг в периода 1911-1913г., когато Вроцлав е още част от Германската империя. Като една от първите конструкции от армиран бетон тя е включена в Списъка на ЮНЕСКО. До нея е разположен мултимедийният Вроцлавски фонтан, съставен от около 300 струи и  8000 светлини, които създават впечатляващо шоу, особено във вечерните часове.
Най-старата част на града е съсредоточена на Катедралния остров. Един от най-забележителните храмове е този на св. Йоан Крътител от XIII век, в който се съхранява най-големият църковен орган в Полша. В близост е църквата „Св. Елизабет с 90-метрова кула с чудесна панорама към Стария град.
Ще посетим историческо място без аналог – хотел „Монопол“. Той става известен в средата на миналия век с това, че от прозорците му Хитлер приема военен парад. Но хотелът в никакъв случай не е символ на войната. В неговото кафене великият художник Пабло Пикасо рисува скиците на станалия световно познат символ „Гълъб на Мира“. Чест гост е била и Марлен Дитрих.
Следва посещение на Панорама на Raclawice:
в източната част на Стария град се намира една от най-известните забележителности на Вроцлав – огромна панорама на Рацлавице. Художественото произведение изобразява битката на полските бунтовници с руските войски, която се е състояла през април 1794 година.
Картината изобразява победата на полските войски, въпреки че историята знае съвсем различен край. Поради прославянето на победата над руснаците панорамата дълго време се пазеше в тайна от съветските власти и едва през 1985 г. беше представена на широката публика.
Свободно време след обяд за самостоятелно разглеждане на града.
Вечерта вечеря с дегустация на  бира в ресторант „Mini – Browar Spiz”.
В известната бирария „Spiż“ с историческия интериор на древното кметство на Вроцлав, ще можете да наблюдавате процеса на пивоварене и след това дегустация на различни сортове бира Mini – Browar Spiż. Тук приготвят 6 разновидности на нефилтрирана жива бира, съчетана със сервиране на традиционна полска кухня.

5 ден/ 21.06.2023   Вроцлав – Познан (185 км/ 3 ч.) – Гданск  (300 км/ 3,30 ч.)
Закуска. Отпътуване за Познан  – един от най-старите и най-добрите градове за живеене в Полша. За кратко, през XIII век, той е бил и столица на страната. Градът е разположен край река Варта, приток на Одер и е търговски, индустриален и образователен център.
В наши дни е мястото, на което се организират може би най-много фестивали и панаири. Сред важните събития на града е ежегодният международен търговски панаир, който се провежда от 1925 г. до днес.
А също и, според самите поляци, градът с най-топлите и гостоприемни хора. Както забелязвате, на Познан всичко му е “най”, и наистина има защо.
Старият град очарова със запазената си средновековна архитектура – с малки улички, високи кули, безистени и пищно украсени сгради. Фонтанът пред операта и тревните площи около него са любимо място за отдих на местните жители.
Обзорна екскурзия на града с екскурзовод: сред най-известните забележителности на Познан е внушителната катедрала, която е най-старата в страната. В нея са разположени гробниците на първите полски владетели: княз Мешко I, крал Болеслав Храбри, крал Мешко II и други.
Друга туристическа атракция на Познан е старият централен площад на града, един от най-хубавите в Европа. На него може да бъде разгледана сградата на Старата Община, в която се помещава Историческият Музей на града. Сред останалите музеи интересни са Археологическият музей, Музеят на приложните изкуства, Музеят на музикалните инструменти, Националният Музей, Литературният музей на Хенрик Сенкевич.
Традиционно туристически атракции са и сградата на Кметството, построена във възрожденски стил, и замъците Корник и Рогалин.
Отпътуване за Гданск, разположен на брега на Балтийско море – най-големият град в Северна Полша и най-голямото пристанище в страната, възникнал като немски град в рамките на средновековния търговски съюз на Ханзата.
Настаняване в Novotel Gdańsk Centrum 3* https://all.accor.com/hotel/0523/index.pl.shtml или подобен. Вечеря и нощувка

6 ден/ 22.06.2023 Гданск 
След закуска започва пешеходна екскурзия на Стария град на Гданск.
Градът е характерен с типичната за пристанищен град жужаща атмосфера. Тук непрекъснато някой пристига, някой заминава, срещат се хора от цял свят.
Макар градът да е сринат почти до основи през Втората световна война, днес по-голямата част от историческия център е възстановена. Така че старият му град не е съвсем стар, но възстановката е отлична и разходката по уличките му е много приятна.
Католическите църкви в Гданск са класически примери за средновековна готика, докато градските имения и много административни сгради са произведения на изкуството в ренесансов и бароков стил.
Пешеходната обиколка включва: Пътят на полските крале, който започва от трите градски порти; Дългата улица и Дългия площад, около които са наредени някои от най-хубавите къщи в града – истински архитектурни шедьоври: Дворът на Артус,  Кметството, Златната къща и католическата църква “Света Дева Мария” – най-големия храм в Европа в готически стил изграден от тухли, и един от трите най-големите в света, както и централният площад “Длуги Тарт” с фонтан на Нептун; мелници, рибният пазар, старото пристанище и др.
Посещение на католическата църква Олива от XIV век с  20 минутен концерта на орган.
След обяд свободно време за самостоятелно разглеждане на града.
Разходете се по крайбрежната алея. Седнете да хапнете и пийнете в някое кокетно ресторантче – насладете се на безметежността, която носи със себе си всяко едно пътешествие.
Връщане в хотела, нощувка.

7 ден/ 23.06.2023   Гданск – Малборк (65 км/1 ч)  – Торун (160 км/ 1.50 ч)  Варшава (210 км /)
Закуска. Екскурзия в Малборк, град разположен на  65 км от Гданск.

Посещение на най-големият готически комплекс в Полша  – грандиозна и мистериозна крепост  и средновековен замък, строен в периода на 13-15 век, който е служел като столица  на тевтонските рицари – кръстоносци. Това е най-големият средновековен замък в света, построен изцяло от тухли. Въпреки бомбардировките през Втората световна война, по-голямата част от замъка е запазена в оригиналния си вид и включен в списъка на ЮНЕСКО. Днес е един от най-посещаваните туристически обекти.
Посещение на историческата част на замъка, включително покоите на Великия магистър и трапезарията на монасите.
Следва отпътуване до един от най-красивите градове в Полша – Торун, разположен на брега на река Висла, Северна Полша. Заради своята древна история и красива средновековна архитектура градът е включен през 1997 г. в списъка на ЮНЕСКО.
Освен със старият си град, криещ невероятни шедьоври на архитектурната мисъл, Торун е известен с многобройните си църкви и паметници, както и с това че е родното място на гениалния Николай Коперник – известният астроном и математик.
Оцелял почти недокоснат през Втората световна война, Торун има впечатляваща старинна градска среда, която се отличава със смесица от барокови и готически сгради.
След пристигане в града свободно време за обяд и почивка.
Следва пешеходна екскурзия на Стария град с екскурзовод: по време на разходката из историческия център на Торун ще научите историята на града и ще се запознаете с основните му забележителности, ще се разходите по древните улици, които сякаш са излезли от приказките, ще разберете за тайните на Тевтонския орден, ще видите Катедралата на светците Ян и Торун, „Наклонена кула в Пиза“ –  средновековната кула Кшива Вежа, ще научите за живота на известния астроном и ще посетите готическата къща, където е роден човекът, който „премести Земята и спря Слънцето“ – сега тук се намира музеят на Николай Коперник  (включено посещение) . Ще се разходим до пазарния площад и кметството, а след това ще посетим францисканската църква „Успение на Пресвета Богородица“, която е построена по разпореждане на Францисканския орден през 1239 година.
Градът е известен в Полша, като столицата на торунските меденки  – един от любимите сладкиши в страната, които се произвеждат тук още от 14 в. Не забравяйте да пробвате местния специалитет, който се предлага във всички сладкарници и заведения.
Отпътуване за Варшава – столицата на Полша, сьчетаваща забележителна смесица от модерна и стара архитектура. По-голямата част от града е срината през Втората световна война. В последствие някои от сградите са възстановени в предишния си вид, други са построени наново. Съветската архитектура е оставила своя отпечатък и тук, но днес във Варшава могат да се видят и творения на световноизвестни архитекти.
Пристигане и настаняване в хотела MDM 3* https://www.hotelmdm.com.pl/pl или подобен, вечеря и нощувка.

8 ден/24.06.2023  Варшава
След закуска започва пешеходна екскурзия на Варшава с екскурзовод
Посещение на Лаженки – един от най-красивите паркове в Европа!
Летният кралски дворец Лаженки е чудесна еклектична фантазия на късния класицизъм, смесваща нимфи и фавни от античния идеал с представата на европееца от ХVІІІ в. за Китай и Далечния Изток. Към двореца има и красив огромен парк, който е привлекателен освен за посетителите на града, но и за местните, особено през летните месеци.
Лаженки на полски означава просто “бани”. През ХVІІІ в. Варшава вече от доста време е столица на Полша, затова последният крал Станислав Август Понятовски решава да превърне в дворец и “център за отдих и култура” павилиона на бившата кралска баня от ХVІІ в. В резултат около него се появява огромен разкошен парк с катерички, пауни и други прелестни птички, с езеро и изкуствен остров, и с цяла серия допълнителни постройки, пръснати дискретно наоколо, като не липсва и оранжерия. Самият дворец e построен в китайски стил – или поне е бил в такъв, когато е бил просто баня. Древногръцки и древноримски нимфи по покрива са една от характерните белези на класицизма. За разлика от повечето сгради във Варшава, лятната кралска резиденция оцелява почти без никакви поражения през Втората световна война.
В парка има и паметник на Шопен (известният полски композитор), издигнат в чест на стогодишнината от рождението му през 1910 г. Нацистите премахват паметника през 1940 г., а през 1958 г. е напълно възстановен в първоначалния си вид от полското правителство.

Продължаваме нашата екскурзия в старата част на Варшава, където са съсредоточени много от забележителностите на града или както го наричат местните Старе место, която е в Списъка  на ЮНЕСКО и включва Кралския замъкЗамковия площадкатедралата Св. Йоан Кръстител – най-голямата и най-стара готическа катедрала в града и е главната църква на варшавската епархия. В нея са се извършвали много коронации на владетели, а в криптата й се пазят тленните им останки; пазарът „Старе место“, Барбикана – фортификационно съоръжение за защита на града, статуята на Сирена, морска русалка – символа на Варшава.
Ще видите  Дворецът на културата и науката – най-високата сграда в Полша, църквата Св. Кръст, където се пази урната със сърцето на Фредерик Шопен, Дворцовият комплекс „Кралски Бани” – един от най-красивите в Европа, основан през XVII в., средище на множество културни мероприятия и концерти, Президентството, Националният музей, Варшавският театър и множество паметници и монументи.
Варшава често е наричана Градът – феникс, понеже многократно е била разрушавана по време на войни и винаги е успявала да се бъде възстановена.
По време на екскурзията ще посетим един от най-красивите полски дворци – Дворецът Виланов, известен като полският Версай в пищен бароков стил.
Дворцовият и парков ансамбъл е построен в края на XVII век. по заповед на крал Ян III Собиески за любимата му съпруга Мария. Историците твърдят, че във всеки детайл на двореца можете да видите любовта и страстта на кралската двойка.
Ще посетите кралския дворец и красивия парк, който е особено живописен през пролетта и лятото, както и ще научите интересни факти за живота на полските крале.
Местните жители се гордеят с него и го смятат за важна забележителност на града.

Свободно време зя обяд.
Хапнете бигос (Bigos) – това е националното ястие на поляците и си струва да го опитате във Варшава. Приготвя се от няколко вида месо, гъби, пушени колбаси и кисело зеле, които сервират с питка хляб! Да ви е сладко!

По желание екскурзия в музея на Шопен, самостоятелно посещение.
(нашият гид ще Ви обясни подробно как да стигнете до този музей сами с обществен транспорт)
Каним Ви да отидете на екскурзията до музея на най-известния жител на Варшава – Фредерик Шопен, един от най-великите пианисти и великите творци в музикалната история.
Музеят се намира в реконструирания интериор на замъка Острог, е създаден през 2010 г. за 200-годишнината на композитора. Това е може би най-модерният биографичен музей в Европа.  Благодарение на събраните тук експонати ще се запознаете както с живота, така и с творчеството на композитора. Ще научите всичко за детството и младостта му във Варшава и живота му в изгнание.
Музеят на Шопен разбива стереотипа за класическа атмосфера в музеите от този формат. От първите стъпки на изложбата ще откриете вълшебния свят на музиката и визуалните образи. Можете да слушате произведенията на Шопен със слушалки и без тях, ще видите ценни нотни ръкописи, неговото пиано.
Ще можете да разгледате портрети, направени приживе на композитора, безценни сувенири и предсмъртна маска. Ще видите нежните му писма до Джордж Санд.
Благодарение на съвременните технологии гостите на музея ще могат да видят не само варшавската къща на композитора, но и интериора на стаята на Шопен в село Зелязова Вола. Ще чуете музиката на великия композитор и дори ще помиришете теменужки – цветя, които Шопен много обичаше и винаги пазеше в дома си в Париж.
Екскурзията ще бъде интересно за всички без изключение, и по-специално за музикантите и композиторите.

Парк на фонтаните, самостоятелно посещение.  
Добре дошли в парка с най-много фонтани в Европа! Multimedialny Park Fontan се намира в подножието на Стария град. Ще чуете ромоленето на водата навсякъде около вас – светлинно шоу с танцуващи водни струи в ритъма на музиката. Един от фонтаните се превръща във воден екран с дебелина на водна повърхност 8 мм. Върху екрана с лазерни лъчи се проектират картини от миналото и съвремието на Варшава.
Уникално представление е безплатно и се провежда само в събота вечер от юни до август!
А днес е събота! Дали това е случайно?

Вечерта, свободно време за опознаване на нощен живот: пъбове, коктейл барове, пиано барове, рок и джаз клубове с музика на живо, дискотеки, казина и още, още… Всичко това ще откриете най-вече в Новия град.
Връщане в хотела, нощувка.

9 ден/ 25.06.2023     Варшава – София
Закуска. Свободно време.  Трансфер за летище във Варшава за  директен полет на полски авиолинии в 14:20ч. Кацане в София в 17:15ч. Край на програмата.  До нови срещи!

 Цена на човек в двойна  стая   3 200 лв
 Доплащане за единична стая   600 лв

За дете до 12 г. настанено в двойна стая на допълнително легло в двойна стая заедно с двама възрастни по запитване.
Допълнителното легло е разтегателен диван или сгъваемо походно легло.
За трима възрастни препоръчваме двойна и единична стая!

За записване е необходимо да ни изпратите заявка с имената на участниците на [email protected]
или да се обадите на 089 20 50 324 Светлана Лукина

За повече информация вижте ТУК.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати