Новини Транспорт

България и Китай работят за директна самолетна линия

   
България и Китай работят за директна самолетна линия

Заместник-министърът на туризма Мариела Модева взе участие в културно-туристически форум, представляващ ресурсите на китайските градове Пекин и Нинбо, който се състоя в София, съобщи министерството на интернет страницата си. Заместник-министърът поздрави организаторите и гостите от името на министър Димитров и сподели, че е щастлива, че имаме възможността да посрещнем в София първата китайска делегация, която пристига след началото на пандемията.

България и Китай поддържат традиционно добри двустранни отношения във всички сфери. Заместник-министърът сподели, че новите взаимноизгодни политики и инициативи ще допринесат за задълбочаването на сътрудничеството и разбирателството, като по този начин ще укрепят традиционно приятелските отношения между нашите народи.

"Сътрудничеството между нашите две държави в областта на туризма се развива интензивно и до 2020 г. броят на китайските туристи, посещаващи България, бележеше устойчив ръст", заяви проф. Модева. По думите й България е не само част от западното разклонение на Пътя на коприната, а има и потенциал да бъде целогодишна дестинация със зимните и морските си курорти, прекрасните пясъчни плажове, минералните извори, СПА съоръжения и голф игрища. Страната ни е наследник на древни цивилизации - траки, римляни, византийци и прабългари, които са оставили по тези земи над 40 000 исторически обекта, класифицирани като културни ценности. "България е трета в Европа по културно-историческо наследство. Освен тези богатства, страната ни се гордее с красивата си природа и невероятно биоразнообразие. Българският комбиниран туристически продукт привлича хора от целия свят чрез гостоприемство и висококачествено обслужване", подчерта професор Модева.

Министерството на туризма се ангажира да засили взаимния диалог с Китай в областта на туризма и да разшири съвместните ни инициативи с оглед на по-нататъшното засилване на туристическия обмен и инвестиции. Светът се намира във времена на предизвикателства за глобалното развитие на туристическата индустрия, но и времена на големи възможности. Министерството на туризма работи активно за създаване на условия за откриването на директна самолетна линия, която ще допринесе за активизиране на двустранното икономическо сътрудничество, включително чрез увеличаване на туристопотока между България и Китай, като следи с внимание и приветства развитието на всички инициативи и проекти в тази посока. "С нетърпение очакваме да работим в тясно сътрудничество за посрещане както на предизвикателствата, така и на възможностите в бъдеще", подчерта проф. Модева.

Форумът беше организиран от община Пекин и община Нинбо под ръководството на Министерството на културата и туризма на Китайската народна република. Акцентът на форума е "Морският път на коприната и значимостта на Великия Китайски канал, свързващ Пекин с пристанищния град Нинбо". На събитието бяха подписани двустранни споразумения за сътрудничество между представителите на частния сектор на двете държави, обсъдиха се новите тенденции в маркетинга и рекламата, както и добри практики, свързани с визовия режим, които биха могли да улеснят процеса и да увеличат туристопотока между България и Китай.

България беше поканена да участва в международното изложение CHINA-CEEC EXPO 2023. За първи път на изложението ще се предлагат туристически услуги.

Делегацията от Пекин беше ръководена от инспектор първи ранг Бюро "Култура и туризъм" на град Пекин Шъ Анпин и заместник-кмет на община Тонджоу (Пекин). Делегацията от Нинбо беше ръководена от заместник-директора на дирекция "Култура, телевизия, радио и туризъм" на община Нинбо Сю Сяошъ, Дун Сяодзюн, посланик на Китай и други представители на местната администрация, като и представители на туристическия сектор.

Данните за динамиката в отношенията между двете страни сочи, че най-висок интерес от страна на китайските туристи има към културен и градски туризъм у нас. Около 22 на сто от посещенията на китайски туристи са с цел бизнес туризъм за 2022 година.

Водещи дестинации за китайските туристи в България през 2022 г. са София - над 2800 китайски туристи, следвана от община Варна - около 475, Пловдив - 375, Несебър - около 240, Велико Търново - близо 200, по данни от Единната система за туристическа информация.

От 1 януари до 17 февруари 2023 г. са отчетени около 500 регистрации на китайски туристи в местата за настаняване. Основната част от тях - около 300, са в София, следвана от община Банско, а освен това посещения на китайски туристи са отчетени и в общините Пловдив, Самоков, Варна и др.

Според данни на Световната организация по туризъм пътуванията на българи до Китай през 2019 г. са 21 098, което е много повече спрямо отчетените от НСИ 4 619 пътувания.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати