Анализи

Вижте най-безопасните дестинации в света

   
Вижте най-безопасните дестинации в света

Въз основа на всички показатели - от равнището на престъпност до приобщаването на ЛГБТ - това са най-безопасните градове и държави в света. Когато предприемате пътешествие, безопасността очевидно е от първостепенно значение - особено ако пътувате самостоятелно и още повече, ако сте член на маргинална общност. Но кои дестинации по света са най-безопасни в момента?

Съществуват няколко класации, които разглеждат безопасността. Една от тях, Индексът за безопасност на пътническите застраховки на Post Office Travel Insurance, класира дестинациите според това доколко са безопасни за самостоятелно пътуващите. Анализирайки данни като нивото на престъпност, качеството на медицинското обслужване, броя на смъртните случаи при пътнотранспортни произшествия и оценката на СЗО за безопасност на храните, Post Office извежда десет от най-безопасните градове в света.

По тези показатели на първо място е Сиатъл, следван от японската столица Токио и Портланд. След тях се нареждат Ванкувър, Копенхаген, Осло, Кайро, Дъблин, Цюрих и накрая Сингапур.

Но това не е единствената класация за безопасност. Друго проучване на компанията за сигурност Get Licensed класира градовете по света въз основа на подобни фактори, но взема предвид и други като социалното приемане на ЛГБТ и нивата на тероризъм.

Рейкявик

Рейкявик

В това проучване първото място е заето от Рейкявик, което не е изненадващо. Миналата година исландската столица оглави подобна класация за безопасност, благодарение на това, че очевидно няма терористична заплаха и има много високо ниво на приемане на ЛГБТ. На следващо място в списъка на Get Licensed е Берн, заради ниския брой убийства, следван от Берген в Норвегия. В класацията попадат Киото, Тайпе, Сингапур, Копенхаген, Залцбург, Токио и Доха.

Още едно проучване, на сайта за хазартни игри (в крайна сметка кой иска да играе със своята безопасност) Gamblino класира държавите в Европа въз основа на фактори като престъпност, риск от природни бедствия и мястото им в Глобалния индекс на мира.

Швейцария е начело на това проучване, като получава добри резултати по всички показатели, следвана от Исландия Норвегия, Дания, Люксембург, Финландия, Ирландия, Нидерландия, Австрия и Швеция.

Както забелязвате, някои дестинации се появяват и в трите проучвания. Но както винаги, тези класации трябва да се приемат с известна доза съмнение. Много дестинации, които не са включени в тези списъци, често са напълно безопасни - точно както много места могат да бъдат опасни пр определени обстоятелства.

Във всеки случай - на добър път!



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати