Новини Турагенции

Космос травел представя некомерсилната страна на Иран

   
Космос травел представя некомерсилната страна на Иран

Има държави, пропити с древна култура, мистични забележителности и уникални гледки. Такива места са сякаш докоснати от Бог и остават след себе си много чувства и размисли и предизвикват всеки пътешественик да надникне по-дълбоко в себе си. 

Именно такива чувства провокира у посетителите си Иран - "страната на Ариите", която до 1935 година се е наричала Персия. Докосвайки се до това място под слънцето, туристите могат да съпреживеят цялата й 30-вековна история. Но за тези, които вече са посещавали Иран и са се запознали с културата, “Космос травел” предлага уникално пътуване, което същински да ги потопи в персийските митове и легенди.

Страната предлага уникални преживявания в културен и религиозен план. Това е една от най-силно заредените държави и провокира хората да погледнат навътре в себе си. Такива събуждащи преживявания често успяват да променят коренно светогледа ни и именно това е целта на всяко пътуване, отдалечено от суетата на Запада. В априлската програма на “Космос травел”, българите ще могат да се докоснат до автентични и съвсем некомерсиални места в Иран, което ще отвори очите и сърцата им за един различен начин на живот. 

Туроператорът организира 

11-дневна екскурзия в древна Персия,

където ще могат да посетят някои от най-любопитните места, които обаче не са включени във всеки пътеводител. За това и тази екскурзия е подходяща за хора, които вече са посещавали страната и са се влюбили в автентичния ѝ привкус. На 13 април 2023 г. туристите ще се впуснат в приключение по следите на древните перси, а на 23-ти ще се приберат с още по-любитни истории, достойни за романи. 

Цената на пътуването е 2450 евро на човек и включва самолетни билети по маршрут София – Техеран - София с включени летищни такси, самолетен билет по маршрут Кирманшах - Техеран, трансфери по време на пътуването с климатизиран автобус, 10 нощувки в 4-звезден хотел, както и всички закуски, обяди и вечери по програмата. По време на пътуването към групата ще се присъедини местен гид с опит при водене на български групи, както и водач от България с опит в страната. Входните такси за всички забележителности са включени в програмата и се покриват от пакетната цена. В нея влиза още и застраховка „Помощ при пътуване“ с покритие 20 000 евро от „Евроинс“.

Програмата разбира се започва не къде да е, а в сърцето на Иран – 

столицата Техеран. 

Името на града означава ”подножието на планински склон” и това не е случайно, тъй като се намира в полите на планина Елбрус. Той е изключително богат на музеи с някои от най-впечатляващите селекции в света. Националният археологически музей е дом на исторически паметници от древни и средновековни ирански антики, включително керамични съдове, метални предмети, останки от текстил, както и някои редки книги и монети. Той е част от градската обиколка, заедно с дворците Saad Abad и Golestan. Първият днес помещава президентската резиденция, но това не променя факта, че и двата за изпълнени с богата история, а характерната им персийска архитектура ги прави важни паметници. 

“Повечето хора имат много грешна представа за Иран. Като дестинация е напълно магично място - историята му е пленителна и е изпълнено с толкова много красиви места. Освен това местните са със самосъзнание на перси и са съхранили културата си толкова дълбоко, че тази гостоприемна и усмихната държава не може да ти остане безразлична”, споделя управителят на туроператора Пламен Узунов. 

Според него красотата на Иран се крие именно в местните и цялостното им виждане за живота. Точно такива ценности се стреми да събуди и у туристите. За това и следващата спирка е малко известният град 

Ращ, който е център на каспийската провинция 

Гилан. Площад Шахрдари е туптящото сърце на града и една от най-важните му забележителности. Той е заобиколен от няколко исторически паметника - часовниковата кула, сградата на пощата, историческия хотел „Иран“ и кметството. 

След това българите ще се потопят в истинския ирански начин на живот с посещение на селото Масуле. Това очарователно селце привлича много посетители всяка година и ги впечатлява с уникалната си архитектура и невероятна природа. Селото се намира в планинската верига Талеш и е на 65 км южно от Ращ.

Пътуването ще се фокусира и върху голяма част от иранското богатство, което попада под егидата на ЮНЕСКО.  В Ардабил ще може да се види гробницата на шейх Сафи Адиан, а по-късно по маршрута Табризкия Базар и огненият храм Takht Solyman. Всички тези забележителнсоти са признати за световно богатство, тъй като изпъкват с дългогодишната си история, уникална архитектура и спиращите дъха гледки. 

Природата 

по време на това приключение също не е за изпускане. Туристите ще имат възможност да посетят известната лагуна Анзали, където ще плават с лодки и ще видят прекрасните лотоси - тези редки, впечатляващи цветя, които са символ на духовен баланс. Друга впечатляваща гледка е имението Косор Абад и Историческия музей в Санадаж. Там може да се открие изкуствено създадена река, която обогатява флората и фауната и допринася за магичната обстановка. 

Микс от приказни старинни градове и модерна архитектура - това е съвременен Иран. С това 10-дневно приключение всеки ще успее да се потопи в местната култура и да преобрази коренно мирогледа си. Персия впечатлява с историята си и не може да остане безразлична никому - красива, пищна и непроменена!

Йоана Шомова 



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати