Новини Събития

Остров е половин година френски, след това - испански

   
Остров е половин година френски, след това - испански

Това е остров с криза на идентичността - той е или френски, или испански, в зависимост от периода от годината.

Необитаемият Остров на фазаните, който се намира на река Бидасоа по границата между Франция и Испания, е френски през едната половина от годината, докато през другата половина принадлежи на Испания.

От средата на 17 век островът, който е дълъг 200 м и широк 40 м, е управляван от Испания от 1 февруари до 31 юли, след което е предаван на французите, които го управляват от 1 август до 31 януари.

Как се стига до тази ситуация?

През 1659 г. островът - смятан за неутрално пространство, е домакин на подписването на Договора от Пиренеите. Това е мирен договор между Луи XIV от Франция и Филип IV от Испания, който слага край на Френско-испанската война, започнала през 1635 г.

Като част от договора е решено двете страни да се редуват да контролират острова, превръщайки го в „кондоминиум“ – територия, върху която множество държави споделят еднаква власт.

Ода на това събитие е каменен монолит - издигнат на острова през 1861 г. Страната, която гледа към Испания, е изписана на испански, докато френските букви са гравирани на страната, която гледа към Франция, разкрива туристическият сайт Fascinating Spain.

 

Това не е единственото значимо историческо събитие, случило се на това малко островче.

През 1660 г. Мария Тереза се сбогува с баща си и испанския двор на Острова на фазаните, преди да премине във Франция, за да стане съпруга на френския крал Луи XIV. Събитието е записано в историческите книги като „Срещата на острова на фазаните“.

През 1721 г. крал Луи XV среща бъдещата си съпруга Мариана Виктория от Испания на острова. Те обаче никога не сключват брак. Basque Country Tourism пък разкрива, че „островът е използван през цялата си история за размяна на заложници“.

Въпреки че името му подсказва друго, на парчето земя няма фазани. Според Fascinating Spain, когато писателят Виктор Юго го посещава през 1843 г., той се оплаква, че е видял „крава и три патици“, но не и фазани.

Днес достъпът до острова е ограничен - той може да бъде посещаван от обществеността само в специални дни на културното наследство, които са организирани в чест на историческия договор.

 

Тъй като река Бидасоа е приливна, а водите й се вливат в Кантабрийско море, до острова понякога може да се стигне и пеша от Испания.

Баският град Ирун е разположен от испанската страна на реката. След като се насладят на гледката към остров Фазан, посетителите могат да се полюбуват на древните римски бани на града и да вечерят в традиционните ресторанти.

Междувременно, от френската страна на реката се намира Андай, който предлага пясъчни плажове и замък от 19-и век.

Местните власти на Ирун и на Хендай споделят отговорността за поддържането на острова.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати