Турагенции

България възвръща туристическите си пазари в Централна Европа

   
България възвръща туристическите си пазари в Централна Европа
Слънчев бряг вече е предпочитана дестинация и от туристите от Централна Европа
  Снимка: БНР

България възвръща сериозно туристическите си пазари в страните от Централна Европа. Туристите от Полша, Чехия, Унгария и Словакия вероятно ще надминат предпандемичните нива и ще се реализира сериозен ръст по Българското Черноморие. Това заяви за TravelNews Мартин Петков, управител на туроператора “Гоу ту холидей” ООД (Go2Holiday), който представлява международния концерн ANEX Tour у нас. Според него интересът и записванията за почивка по Българското Черноморие на четирите пазара се засилват.

„Сериозен ръст отчитаме в Чехия и Словакия, където към момента на ранни записвания имаме над 30% повече резервация в сравнение с миналата година“, каза Петков. Туроператорът ще осъществява по 2 чартъра седмично от Чехия до Бургас през лятото и по един полет от Словакия.

“Гоу ту холидей” ще оперира за първи път на пазарите в Полша и Унгария. Двете дестинации вървят много добре. „Интересът в Полша е огромен и ще правим по 8 чартъра на седмица през лятото“, обяви Мартин Петков. От Унгария ще имат по един полет седмично.

Туристите от четирите държави не спряха да идват по Българското Черноморие дори и по време на Ковид пандемията. Най-много посещават Слънчев бряг, Несебър, Свети Влас, Златни пясъци и редица курорти на юг.

През 2022 г. от Полша са пристигнали над 412 000 туристи, което е почти до нивата от преди пандемията – през 2019 г. са дошли 420 900 поляци, показват данните на Националния статистически институт. Очаква се тези нива да бъдат сериозно надминати. Страната вече е в топ 5 на най-важните пазари за българския туризъм, докато преди пандемията е била на 9-то място. България има аташе по туризъм във Варшава в лицето на Николай Костов и национално туристическо представителство, за който от бранша твърдят, че работи много добре на местния пазар и популяризира сериозно страната ни. Той попадна в класация на стоте най-влиятелни личности в туризма в Полша за 2022 г.

Рекламата на полския пазар беше подкрепена от организираното в края на месец октомври м.г. промоционално мероприятие в  четири полски града - Вроцлав, Катовице, Краков и Варшава, с цел установяване и разширяване на съществуващите контакти между представителите на държавната администрация и бизнеса.

От Чехия през миналата година има 180 000 туристи, а през 2019 г. са били 189 000, което означава, че ще бъдат надминати. През 2022 г. от Унгария са дошли 79 900 гости при 89 000 през 2019 г. От Словакия са били 70 000 през миналата година, а преди пандемията – 77 000, сочат още данните на НСИ.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати