Новини Събития

Над 600 кукери ще участват във Фестивала на маскарадните игри в Стара Загора

   
Над 600 кукери ще участват във Фестивала на маскарадните игри в Стара Загора

На 3 март за шеста година ще се състои паметното шествие "За Свободата... Да развеем българското знаме!" с 300-метров български трибагреник. Над 600 атрактивни кукери от Старозагорско, Шуменско, Пернишко, Бургаско, Ямболско, Силистренско и други части на страната ще вземат участие на завърналият се след тригодишно отсъствие Фестивал на маскарадните игри в Стара Загора, съобщава БТА.

Двадесет и второто издание на пъстрата фиеста ще се проведе на 4 март от 10:00 часа. Форумът ще започне с дефиле на участниците по централните улици на града. Шествието ще премине по бул. "Цар Симеон Велики" до площада пред Община Стара Загора и по бул. "М. Кусев" ще достигне до Античния форум "Августа Траяна".

Сред участниците е и кукерският състав при Народно читалище "Отец Паисий 1890", село Лесичово, вписан в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство "Живи човешки съкровища - България".

Фестивалът на маскарадните игри в Стара Загора ще събере на едно място колоритно множество от старци, бабугери, васильовци, арапи и други маскирани персонажи, които ще огласят с мощния звън на огромните си хлопки и медни звънци античното пространство, прогонвайки злите сили, студа и тъмнината. Участници има и от Калофер, Шумен, Ямбол, Тъжа, с. Васил Левски, Домлян, Голямо Дряново, Гранитово, Долно Езерово, Калипетрово, Айдемир, Шумен, с. Земен, с. Варвара, с. Маломир, с. Камен.

Стара Загора е подготвила богата програма за предстоящите почивни дни. На 3 март за шеста година ще се състои паметното шествие "За Свободата... Да развеем българското знаме!" с 300-метров български трибагреник. Шествието тръгва от центъра на града - от площада пред Общината, и достига до Мемориалния комплекс "Бранителите на Стара Загора". В неделя, на 5 март, Туристическият информационен център към Община Стара Загора е подготвил безплатния градски тур "Парковете разказват своите истории". 



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати