Анализи

Царевец е посетен от 187 000 туристи през 2022 г.

   
Царевец е посетен от 187 000 туристи през 2022 г.

Един от най- посещаваните туристически обекти в България е средновековната крепост Царевец. През 2022 година през нея са преминали близо 187 хиляди посетители, като 64 хиляди са били чужденците. В дните около националния празник Трети март градът отново е пълен с гости, а в хотелите трудно се намират места.

"За пръв път сме в България и сме очаровани от Велико Търново! Това е старинен град с много история! Разбрахме, че имате и национален празник на независимостта, честит празник", казва Йонг Чунг Лим от Южна Корея.

"Тук навсякъде всичко е България и Самоводска чаршия…усещаш духа на Велико Търново като стара столица! Чувстваш България и си горд, че си българин", споделя Стоян Стоянов от Варна.

"Старата част е доста интересна за туристи, но минаваш през целия град, няма как само нея да посетиш", смята Мирела Стоянова.

През последните години една от атракциите на Велико Търново е парк „Мини България“. Той представя 64 макета на емблематични сгради, свързани с историята и културата на България. Изминалата година е била успешна за този туристически обект.

"Най- малкото започнаха да идват организирани групи с автобуси, което в туризма е истинската работа. Инцидентните семейни посещения- да, държаха ни две години над водата, но не могат да позволят някакво планиране, а ние силно зависим от някакъв минимум на постъпления, защото нито общината намали наема, нито сметките намаляха, така че беше просто на ръба на оцеляването! Но слава Богу, с края на пандемията и с освобождаването на пазара, и тръгването на автобусите, поне се успокоихме за оцеляването на групи", разказва Димитър Спасов, екскурзовод в парк „Мини България“.

Парк „Мини България“ се посещава целогодишно от ученически групи с образователна цел. Цената на беседата за туристическата група е 30 лева. Атракционът е много популярен в съседна Румъния, за която старата столица е от предпочитаните дестинации у нас.

"Предимно румънци ,популярен е нашият парк там и начин да опознаеш много бързо България, преди да решиш къде да отидеш. Идват чужди туристи, включително англичани, включително хора от други континенти, но най- вече румънци, ако говорим за някакъв икономически резултат", продължава Спасов.

Велико Търново развива традиционно културен и поклоннически туризъм заради старините от времето на Второто българско царство и манастирските комплекси. През последните години залага и на винения туризъм, който промотира на различни туристически изложения.



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати