Новини Турагенции

Абакс обяви екскурзионни обиколки на Грузия и Армения

   
Абакс обяви екскурзионни обиколки на Грузия и Армения
В Армения има редица древни църкви
  National geographic

Грузия и Армения са страни с едни от най-интересните туристически забележителности. Там може да се открие огромно разнообразие от обекти, представляващи интерес за всеки пътешественик - от древни църкви, манастирски комплекси, до най-голямата колекция ръкописи от Средновековието, най-древните останки от хуманоиди и разбира се, спиращи дъха гледки, природни картини и традиционно гостоприемство.

Интересът към двете държави нараства, особено след като нискотарифната авиокомпания WizzAir обяви, че стартира редовна самолетна линия от София до Ереван - столицата на Армения. Туроператорът „Абакс“ се възползва от удобните условия и организира групи, които да направят вълнуваща обиколка на двете страни. Програмите ще се провеждат с тръгване в неделя от 21 май до 15 октомври 2023 г. и ще се провеждат през седмица.

“Пътуването е с ексурзионен характер, като нашите опитни екскурзоводи ще преведат туристите през някои от най-известните забележителности. Освен това сме подготвили посещения и на някои не толкова добре познати места, за да могат българите да се запознаят подробно с историята, културата и бита на местните”, заяви пред TravelNews Мартина Найденова, маркетинг мениджър на “Абакс”.

Пълният пакет е на цена от 2340 лв. на човек и включва самолетен билет, регистриран багаж 20 кг и 5 кг ръчен багаж, транспост с модерен климатизиран автобус през цялото време, 3 нощувки на база HB в 4-звезден хотел в Ереван, 4 нощувки със същите условия на изхранване в 4-звезден хотел в Тбилиси, приключение с 4х4 в Казбеги, граничен трансфер, и входни такси по програмата. По време на цялото пътуване групата ще бъде придружена от опитен гид, който познава районът добре и говори български език. Освен това всеки от пътуващите ще получи и медицинска застраховка от „Евроинс“. Екскурзията се предлага от туристичиските агенции в цялата страна.

Да посетиш Армения

без да отделиш специално време на нейната столица – Ереван, е абсолютно недопустимо. Градът има богата история, тъй като е един от най-старите непрекъснато населени градове в света. Той датира от 8-ми век, когато крепостта Еребуни е построена от цар Аргищи. Ереван често е обвързан с „Розовия град” заради цвета на сградите, които са изградени от вулканични блокове в различни оттенъци на розовия цвят. Тази арменска област силно се разви през последното десетилетие, което ѝ дава съвсем съвременен облик с нейните модерни ресторанти, кафенета, магазини и хотели.

Каскадата в Ереван

Несъмнено най-голямата гордост на Ереван е Каскадата – огромна структура от варовик, чийто строеж е продължил между 1971 и 1980 година. Стъпалата свързват различни нива с красиви градини, фонтани и модерни скулптури. От Каскадата се открива прекрасна панорама към центъра и към върха Арарат.

Ереван разкрива много други впечатляващи гледки, но едно от любимите места на местните е площад Република. Той е дом на множество забележителности, като Историческия музей, Националната галерия и Дома на правителството, както и емблематичния хотел "Армения Мариот" и преспокойно може да прекарате цял ден само там.

Армения е дом и богата религиозна история и е много любопитно да се наблюдава преходът от езичество към християнство. Единственият запазен храм от езически времена се нарича Гарни и също е част от обиколката на “Абакс”. Той е посветен на бог Михр, който бил бог на чистотата. През 1679 г. е разрушен от земетресение. През 1975 г. храмът е реставриран.

По време на пътуването туристите ще се запознаят и с три манастира - Гегард, Санахин и Ахпат. Името Гегард идва от легендарното копие, използвано за пробождане на тялото на Христос. Именно тук то се пази от векове. Въпреки, че точните основи на манастира не са известни, сегашният комплекс е построен в средата на 13 век. Санахин и Ахпат от своя страна са известни като два шедьовъра на арменската архитектура от X-XIV век. Буквално името „Санахин“ на арменски означава „този е по-стар от другия“, което вероятно означава, че този манастир е по-стар от Ахпат. Тези два манастира са много близо един до друг и са разположени на неравно плато, разделени от дълбока пукнатина, образувана от малка рекичка, която се влива в река Дебед. Манастирът Ахпат е един от най-големите религиозни, културни и образователни центрове на средновековна Армения.

След подробното запознанство с куктурата и историята на Армения,

програмата продължава към Грузия,

и по-конкретно към столицата Тбилиси. Това е един от най-модерните и космополитни градове в Кавказ. До наши дни градът е бил разрушаван от перси, араби, тюркмени, монголи, тюрки и построяван около тридесет пъти. Старият град представлява любопитна смесица от различни култури и това е особено очевидно, когато видите как си „съжителстват“ грузинска православна църква, арменска грегорианска църква, синагога и турска джамия. С тази подредба в центъра на града, Тбилиси символизира толерантността си към различните религии.

 Тблилиси отвисоко

Моста на мира, свързващ Стария град с новата част на Тбилиси над река Кура, е изцяло пешеходно съоръжение, изградено от стомана и стъкло, а от него се открива чудесна гледка към църквата Метехи, статуята Вахтанг Горгасали, крепостта Нарикала, моста Бараташвили и Президенството. Това е един от символите на града и местните обичат да се отбиват именно там, за да се насладят на прекрасните панорамни гледки.

След това туристите ще се отправят към Кавказ. Планината допринася за същинското приключение, разкривайки спиращи дъха гледки. Особено важна спирка е Казбеги - историческо селище в североизточната част на Грузия. Потънал е в планината, заобиколен от високи кирки. От Казбеги може да се види ледника Мкинварцвери (5047 м над морското равнище). От центъра пътят води до църквата Гергети Троица, разположена на 2170 м надморска височина. Гергети е паметник на културата и една от почитаните църкви в Грузия, датираща от XIV век, най-вече разположена в облаците, откъдето се открива спираща дъха гледка към Казбеги и известното дефиле Дариал.

Това са само част от забележителностите по програмата, но едно е сигурно – тя ще е изпълнена с приключения и нови усещания! Очакват се и много природни забележителности като езерото Севан, което е едно от най-големите в света. А някои от по-вълнуващите преживявания, които „Абакс“ са подготвили са дегустация на грузинско вино и кулинарен майсторски клас – по приготвяне на лаваш. Това помага всеки гост същински да се потопи в културата и да релаксира въпреки интензивната програма.

Всъщност Армения и Грузия са две космополитни държави, изпълнени с много културни, религиозни и исторически паметници, които определено си заслужават! Наистина са от малкото дестинации, които са подходящи за всеки тип турист, тъй като предоставят всичко необходимо за незабравимо пътуване. Ако искате да преживеете вашата собствена кавказка приказка – туроператорът „Абакс“ ще се погрижи за пълната обиколка из тези райски кътчета.

Йоана Шомова



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати