Анализи Новини Хотели

Слънчев бряг е в пълен мрак и няма да приема туристи за Великден

   
Слънчев бряг е в пълен мрак и няма да приема туристи за Великден
Хотелиерите в Слънчев бряг искат курортът да бъде обявен за град
  Снимка: Слънчев бряг АД

Източната част на Слънчев бряг, където се намират повечето хотели на първа и втора линия покрай плажа, е в пълен мрак вечер заради спряно електричество. Това обяви за TravelNews Веселин Налбантов, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска и член на УС на „Клуб на хотелиера в Несебър“. Държавното дружество „Слънчев бряг“ АД е изключило уличното осветление, за да пести средства. Компанията стопанисва инфраструктурата в Слънчев бряг – изток, като 75% дял в нея притежава държавата чрез Министерството на туризма.

„Ситуацията пречи на бизнеса и няма да отворим хотелите за Великден въпреки интереса от румънски и български туристи“, каза Налбантов. Той дори е отказал голяма група от Гърция, защото ще направи антиреклама на курорта и въобще на България. От друга страна в Слънчев бряг има постоянно живеещи около 5000 човека. Също така са настанени и много украински бежанци. В западната част на Слънчев бряг, където са повечето апартаментни комплекси, обаче има работещо улично осветление вечер. Инфраструктурата в нея е към община Несебър. От Министерството на туризма коментираха пред TravelNews, че уличното осветление в източната част се спира всяка година и е обичайна практика. От „Слънчев бряг“ АД също обясниха, че по този начин правят енергийна ефективност. Към момента, въпреки че сме извън активен летен сезон, дружеството поддържа алейното осветление в зона Изток, там където се регистрира поток от граждани и има административни сгради – по ул. „Първа“, по алея Кубан, както и от хотел „Свежест“ до полицейското управление. Още повече самите собственици на туристически обекти и хотели към момента не поддържат осветление в и около обектите си.

Практика е осветлението в зона Изток да бъде спирано и пускано по сектори извън активния сезон. Така например ако има заявки от обекти (хотели, ресторанти и други), че ще отворят тази година по-рано (за Великденските празници през месец април например), то разбира се дружеството ще обезпечи алейното осветление в секторите до и около тези обекти. При високата цена на енергията всяко едно търговско дружество, каквото припомняме е „Слънчев бряг“ АД, не генерира допълнителни разходи особено в период, в който няма активен летен сезон. За информация разходите за електричество за миналата година до 31 август 2022 г. са за над 202 000 лв. без ДДС след приспадане на компенсациите. За сравнение за същия период на 2021 г. тази цифра е била малко над 85 000 лв. без ДДС.

Целият проблем в курорта идва от нерешената формула за управлението му от години, като е разделен на две. Едната част се стопанисва от държавата, а другата от Община Несебър. „Слънчев бряг“ АД реално няма почти никакви приходи и от години работи на загуба. „Държавата в лицето на Министерството на туризма не си гледа предприятието и никой нищо не прави. Механизмът го държи държавата и министърът на туризма Илин Димитров трябва да погледне към най-големия курорт в България“, коментира той. Хотелиерите предстои да имат среща с него по проблемите в Слънчев бряг, като предлагат той да бъде обявен за град и самостоятелна община. Процедурата трябва да мине през одобрение от Министерския съвет.

Слънчев бряг е национален курорт и тук би трябвало и държавата да има концепция за развитието му. За това трябва да се обединят усилията на държавата, общината и собствениците, подчерта Веселин Налбантов.

Раздираната от чести скандали и лобистки интереси община Несебър преди 2 години започна преговори с правителството на Бойко Борисов 3 за придобиване на държавния дял в "Слънчев бряг" АД, който възлиза на 75% от капитала. Дружеството е и на фондовата борса и в него акции имат над 4300 индивидуални акционери и 12 юридически лица. Часове след решението на местната власт започнаха да валят тревоги за бъдещето на курорта, който има опасност да бъде превзет от местни властелини и да се стигне до нова вълна от презастрояване. Община Несебър често е в епицентъра на публични скандали заради огромните бизнес интереси край морето. Така и тази идея с преминаването на източната част на Слънчев бряг към общината се провали.

Още през 2017 г. бившият министър на туризма Николина Ангелкова (ГЕРБ) обяви, че държавата обмисля да прехвърли на община Несебър собствеността на дружеството "Слънчев бряг" АД. Изявлението ѝ дойде броени дни след като ресорният тогава вицепремиер Валери Симеонов поиска разформироване на дружеството, тъй като то не осигурява никакви приходи в бюджета, работи на загуба и разходите по поддръжката на инфраструктурата в курорта непрекъснато нарастват.

Собствениците на хотели, заведения и атракциони плащат данъците си в община Несебър, която не прави никакви отчисления в курорта за поддръжката му. За вода се плаща на "ВиК- Бургас", независимо че се доставя по тръби, собственост на дружеството. ВиК не плаща нищо за ползването на инфраструктурата заради съдебен спор между двете дружества. В същото време дружеството плаща разходите за амортизация на инфраструктурата, така че се получава един омагьосан кръг.

"Слънчев бряг" АД завърши 2022 г. със загуба в размер на над 1,6 млн. лева, като не се отчитат дългосрочни задължения. Размерът на загубата се увеличава спрямо данните за 2021 г., когато дружеството отчете загуба в размер на 707 000 лева, показват отчетите на дружеството. Приходите са в размер на близо 2,4 млн. лева за 2022 г. С най-съществен дял са тези от предоставяне на услуги или 1,894 млн. лв. в това число приходи от наеми, достъп до инфраструктурата, собственост на дружеството, приходи от използването на транспортна инфраструктура и други. От продажбата на промишлена вода за нуждите на комплекса дружеството е генерирало приход от над 200 000 лева. Продажбата на дълготрайни активи е донесла други 176 000 лева. Сравнително ниски остават печалбите на акционерното дружеството от собствената фотоволтаична централа. През миналата година приходите от продажбата на ток са малко под 110 000 лева.

Финансовият отчет показва още, че през 2022 г. “Слънчев бряг“ АД е извършило разходи за почти 4 млн. лева. Спрямо миналата година по този показател е отчетено повишение с около 220 000 лева.

В същото време обаче се отчита годишна загуба от дейността и то сравнително висока, спрямо загубата през 2021 г. Като причина отново се посочва липсата на плащания от ВиК Бургас като обезщетение за ползване на водопроводната и канализационната мрежа, собственост на държавното дружеството “Слънчев бряг“, които са в размер на над 2,7 млн. лева.

Държавата държи 75% от дружеството, на което принципал е Министерството на туризма. Служебният министър на туризма Илин Димитров коментира преди време пред TravelNews, че ще се опита да смени ръководството на "Слънчев бряг" АД, което стопанисва инфраструктурата в най-големия ни морски курорт. Според него трябва да се направят смени и държавата в лицето на Министерството на туризма да има свои представители. Неговият предшественик Христо Проданов (БСП) се опита да направи безуспешно промени, но беше блокиран от миноритарните акционери в компанията.

Златко Димитров е изпълнителен директор на "Слънчев бряг" АД вече повече от 13 години, през който период дружеството е на загуба. Излиза на печалба единствено през 2020 г. в размер на 386 000 лв. заради спечелено дело. Според Димитров издръжката на инфраструктурата в Слънчев бряг излиза 1.5 млн. лв. годишно.  Самият той не може да си обясни как управлява „Слънчев бряг“ АД дълго време. Според хотелиери Златко Димитров е поддържан на поста от Младен Михалев – Маджо, един от лидерите на силовата групировка СИК през 90-те години, от която произлиза и бившият премиер Бойко Борисов. На въпрос от TravelNews дали е поддържан от Михалев, той отрече. Чрез фирми Михалев държи дял от „Слънчев бряг холдинг“ АД, който се явява миноритарен акционер с около 10% в „Слънчев бряг“ АД. Той притежава още хотелския комплекс „Хелена ризорт“ в Слънчев бряг. Името на Маджо се обвързва и с концесията на северния плаж в курорта, който беше предоставен на негова приближена фирма от бившия министър на туризма от правителствата на ГЕРБ Николина Ангелкова.

Мирослав Иванов



Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати