Анализи Новини

Вижте защо Бродуей е толкова специален

   
Вижте защо Бродуей е толкова специален

Представленията на Бродуей са една от най-посещаваните атракции в Ню Йорк. Почитатели от цял свят се стичат, за да видят на живо любимите си пиеси и мюзикъли. Както името загатва, "Бродуей" (в превод от английски "широк път") е най-дългата улица в Ню Йорк и една от най-известните в света. Авенюто се простира на цели 29 км през Манхатън и Бронкс.

"Бродуей" съществува като пътека на индианците още преди европейците да се заселят на континента. Днес някои от най-известните нюйоркски забележителности се простират по историческата улица. Централният площад "Таймс Скуеър", известен със светещите си реклами и билбордове и хаотичният човекопоток, от които свят ти се завива, е пресечна точка "Бродуей" и Седмо авеню.

Но най-вече един малък участък изниква в съзнанието ни, когато чуем "Бродуей". Това е районът от 42-ра до 53-та улица - домът на американския театър. Този участък на "Бродуей" е известен като театралния район и е наричан още "големият бял път". Прозвището му произлиза от факта, че това е една от първите осветени с електричество улици в САЩ. Дори и днес яркосветещите афиши осветяват нощта съвсем в стила на Ню Йорк, който както знаем е градът, който никога не спи.

Театралната долина включва 40 индивидуални професионални театъра, като всеки от тях побира 500 или повече посетители. Те са домакин на непрекъснато сменящи се продукции - пиеси и мюзикъли. Всяка година най-добрите представления на Бродуей, които се смятат за върха в световното театралното изкуство, печелят престижните награди "Тони".

Представленията на Бродуей са една от най-посещаваните атракции в Ню Йорк. Почитатели от цял свят се стичат, за да видят на живо любимите си пиеси и мюзикъли. През 2010 г. са продадени над 1 милиард билети за шоутата на Бродуей, което прави театралната индустрия изключително доходоносна. По тази причина някои хитови представления като "Чикаго", "Цар лъв", "Вълшебникът от Оз", които пълнят залите, се въртят от няколко десетилетия. За да бъде свалено едно представление то трябва да спре да генерира приходи или, с други думи, посещаемостта му да намалее.

Понастоящем най-старият мюзикъл на сцената на Бродуей е "Фантомът на операта". За първи път представлението се играе през 1988 г., когато прибира наградата "Тони" за най-добър мюзикъл. Днес той все още се радва на огромен интерес. През годините "Фантомът на операта" е представян над 13,000 пъти и е спечелил над 1 милиард щатски долара. Друг от най-класическите мюзикъли на Бродуей са небезизвестните "Котките", които представляват поетично-шеговит трактат за магическия свят на тези своенравни животни. Те са композирани от Андрю Лойд Уебър по стиховете на Т.С.Елиът.

Снимка: Цветана Игнатова

На ъгъла на 45-та улица феноменът на Бродуей "Цар Лъв" продължава да трогва сърцата на малки и големи. Мюзикълът се отличава с незабравимата сценография, костюми, вълнуваща музика и неописуема хореография. Сцената на "Цар Лъв" сякаш наистина оживява пред очите на зрителите, които се пренасят в приключението на малкия Симба и вярната му дружина от приятели с мотото "Хакуна матата". Неповторимата приказка за надеждата, дългът, любовта и вечния закон на природата няма да ви остави безучастни. Неслучайно това е най-печелившото представление на Бродуей с приходи от над 8 милиарда щатски долара до момента, за което билетите са вечно разпродадени.

Новини от Бродуей

Наскоро Памела Андерсън направи своя дебют на Бродуей, като зае главната женска роля в "Чикаго". Иконата на 90-те се превъплъти в Рокси Харт, която застрелва любовника си, за да спечели слава. Темата за цената на известността не е непозната за Андерсън. През 1995 г. звездата от "Спасители на плажа" става жертва на кражба на домашни видеокасети от интимния си живот, което до голяма степен съсипва кариерата ѝ на сериозен артист на голямата сцена. Според критиците на "Чикаго" с мекия си и нисък глас и задоволително танцуване Андерсън не демонстрира изумителен талант, но актьорското ѝ превъплъщението в образа на фриволната Рокси Харт и закачливото отношение с публиката, са определено успешни.



Анкета

Къде ще пътувате за априлската ваканция?


Резултати